Furkan Gönüllülerine Gaziantep Emniyeti’nin Müdahalesi Hakkında Basın Bildirisi

1

Basın açıklaması yapmak isteyen Furkan Gönüllüleri Gaziantep Emniyetinin sert müdahalesine maruz kaldı. Peki, 3 Kasım gününde neler yaşandı?

Basın Açıklaması İçin Toplanıldı

Furkan Gönüllüleri, 3 Kasım ‘da basın açıklaması yapmak için bir araya geldi. Kitaplarını okuyan gönüllüler, Kağıthane’de yıkılan kuran kursu ve Müslümanların sessizliği konulu basın açıklaması yapmak için Ulu Cami önüne geçti.

Anayasal Hak Engellenmeye Çalışıldı

Anayasal haklarını kullanarak basın açıklaması yapmaya başlayan gönüllülerin etrafını polisler sarmaya başlayarak, yasak bir eylemde bulunduklarını ve dağılmalarını istedi. Gönüllüler, basın açıklaması yapıp dağılacaklarını ve bunun bir suç teşkil etmediğini ifade ettiler. Gaziantep polisi ise gönüllülerin etrafını sararak açıklamaya engel olmaya başladı.

Biber Gazı ve Copla Müdahale Edildi


Anayasal haklarını kullanmak isteyen gönüllüleri dağıtmak isteyen emniyet mensupları şiddete başvurarak coplarla gönüllüleri darp etmeye başladı. Kadın çocuk ayrımı yapmaksızın herkesin üzerine biber gazı sıkan polisler, kimi zaman tek bir bireyi hedef alarak biber gazlarını gözlerinin içine sıktı. Biber gazlı müdahale sonrası erkek, kadın ve çocuklardan onlarca kişi hastanelik oldu.

Kaba Kuvvet ve Ters Kelepçe

Gaziantep polisi, hak ve hürriyetlerini kullanmak isteyen vatandaşlara müdahale ederken fiziksel darpta da bulundu. Bazı polis memurları, yere yatırarak tekmeledikleri gönüllülere ağır küfür ve hakaretler sarf etti. Ayrıca aralarında kadınların da bulunduğu 17 kişiyi tartaklayarak ters kelepçe ile gözaltına aldı.

Caminin Etrafı Sarıldı

Biber gazı ve copların etkisiyle camiye giden gönüllülerin, kolluk kuvvetleri tarafından caminin etrafının sarılması ile çıkmasına müsaade edilmedi. Cami kuşatmasını andıran görüntüler ise sosyal medyada tepki çekti.
Olay Yerine Ambulans ve İlk yardım Ekibi Sevk edildi
Orantısız polis müdahalesinin ardından olay yerine ambulans ve sağlık ekipleri çağrıldı. Onlarca Furkan gönüllüsüne ilk yardım olay yerinde yapılırken, onlarcası da ambulanslarla en yakın hastanelere kaldırıldı.

Olay Sosyal Medyada Gündem Oldu


Arbede esnasında tepki amaçlı çekilen amatör çekimlerin sosyal medyaya yüklenmesinin ardından Gaziantep polisinin sert müdahalesi Tt listesinin üst sıralarında yer aldı.
Çeşitli kesimlerdenhukukçu ve bazı tanınmış kişilerce de kınanan müdahale Gaziantep Emniyeti ” etiketiyle uzun süre Türkiye gündeminin en üst sıralarındaki yerini korudu.

Orantısız Müdahaleye Sert Tepki

Olayın sosyal medyada gündem olmasının ardından tepkiler ard arda gelmeye başladı. Biber gazı yemiş çocuk ve kadınların, coplanarak hastanelik olmuş erkeklerin görüntülerine karşı Gaziantep Emniyeti sosyal medya kullanıcıları, bazı hukukçu, siyasetçi ve aydınlar tarafından şiddetle kınandı.

Adanalı Furkan Gönüllüleri ise Olaya Tepkilerini Göstermek Amacıyla Yürüyüş Gerçekleştirdi

Gaziantep emniyetini ve orantısız müdahalesini kınayan açıklamalarda bulundu. Furkan Vakfının resmi internet sitesinden ise yapılan açıklamada Gaziantep Emniyetinin müdahalesinin şiddetle kınandığı duyuruldu.

Emniyet Önünde Yakınlarını Bekleyenlere Müdahale

Gözaltına alınan yakınlarını emniyet önünde bekleyen gönüllülere de müdahale edilerek 13 kişi gözaltına alındı. Yakınlarını bekleyen vatandaşlara Gaziantep Emniyetinin bu tavrı da taşındı.

Gaziantep Emniyetinden Açıklama


Olayın sosyal medyada yankısı sürerken Emniyetin resmi twitter hesabından bir açıklama yayımlandı. “Dini istismar eden grup, kadın ve çocukları kendilerine kalkan edinerek yasaklı eylem yapmak istediler. Olayda orantısız güç kullanan memurlar var ise tespit edilip haklarında soruşturma başlatılacaktır.” şeklinde yaptıkları açıklama, bu kez farklı bir tartışmanın başlamasına sebep oldu.
Gaziantep Emniyetin yaptığı basın açıklamasına tepki olarak Furkan Gönüllülerinin yayınladığı cevapta ise şu ifadeler yer aldı.


Furkan gönüllüleri için ‘dini istismar eden bir oluşum’ diyerek bahseden emniyet, bir yargı kuruluşuymuş gibi kesin bir kanaatle bu ifadeyi kullanmakta ve herhangi bir delile dayanmadan iftira
atmaktadır. Gaziantep Emniyeti verdiği basın bildirisinde, hukuk devletinin temel ilkelerinden olan masumiyet karinesini resmi bir açıklamayla ihlal etmiştir. Alparslan Kuytul Hocaefendi, hakkında
kesinleşmiş bir suç olmadığı halde, yargılama makamında olmayan polisler tarafından din istismarcısı olmakla itham edilmiştir.


Gaziantep Emniyeti tarafından yapılan bu açıklamada, Furkan Gönüllülerinin yapmak istediği basın açıklamasından yasa dışı bir eylem olarak bahsedilmiştir. Oysa 2911 sayılı kanunun 3.Maddesi ‘herkesin önceden izin almaksızın, silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu’ hükmünü içermektedir.Buna binaen, Furkan Gönüllüleri barışçıl bir şekilde adalet talep etmek üzere basın açıklaması yapmak istemiştir.

Gaziantep Emniyet güçleri ise basın açıklaması yapmak isteyenlerin güvenliğini sağlamak yerine orantısız güç kullanarak çocukların yer aldığı bir topluluğa acımasızca saldırmıştır. Bu sebeple
emniyet güçleri hem görevlerini terk etmiş hem de yaptığı basın açıklamasıyla masum bir insan hakkında kesin hüküm vererek görevini kötüye kullanmıştır.”


Gece Boyu Bekleyiş


Gözaltına alınan 4 “ü bayan 30 kişiye destek olmak için bekleyenler ise zorlu hava şartlarına rağmen geceyi emniyetin önünde geçirdi. Semra Kuytul Hocahanım da katıldığı bekleyiş hala sürüyor.

Hakim Karşısına Çıkan Furkan Gönüllüleri 24 Saat sonra Serbest Bırakıldı

24 saat gözaltında kalan 31 Furkan gönüllüsünden 14’ü adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edilirken, kalan 17 kişi ise savcılık tarafından serbest bırakıldı.

Mahkemeye sevk edilen 14 kişi ise öğleden sonra mahkemeye çıkarılarak sulh ceza hakimliği tarafından 1 gün imza atmak suretiyle serbest bırakıldı

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here