Lazer Epilasyon Caiz Midir?

0
Lazer Epilasyon Caiz Midir? Dövme Yapmak Caiz Mi?
Lazer Epilasyon Caiz Midir? Dövme Yapmak Caiz Mi?

Güzellik merkezi işletmecisiyim. Bu sektörden gelen kazancım haram mıdır? (Lazer epilasyonunu (kıl aldırma) bayan çalışanlar bayanlara, erkek çalışanlar erkeklere yapmaktadır.)

Güzellik merkezlerinde ne yapılıyor tam olarak bilmiyorum ama bu lazerle yapılan, kalıcı kıl aldırmaymış. Anladığım kadarıyla kılın kökünü yakıyor ve oradan bir daha kıl çıkmıyor. Bu fıtrata müdahaledir. Allah’ın yarattığını imha etmek, bir daha çıkmayacak hale getirmek belki başka zararlara yol açacaktır. Yani lazerle yapılan müdahalelerin birçoğu ilerde cilt kanseri yapıyor, buna ne gerek var?  Kıldan rahatsız oluyorsan cımbızla çekersin veya buna benzer bir yöntem ile temizleyebilirsin. Sağlıklı olmamız için o kılın belki de çıkması gerekiyordur. O kıl dışarı çıkmazsa, vücut onu dışarı atmazsa içerde kalacak belki de başka bir yere zarar verecek, bir çeşit kansere yol açacak ki bunları da duyuyoruz.

Lazerle yapılan müdahaleler cilt kanserine yol açabiliyor. Bu tür şeyler yaratılışa müdahaleye benzemektedir. Burun ameliyatı yapmak suretiyle, estetik ameliyatlar kadar olmasa da bu da yaratılışa müdahaledir. Kişi burnunu tümden değiştiriyor, küçükse büyütmeye, büyükse küçültmeye çalışıyor. Bu yaratılışa müdahaledir. Bu ‘lazer epilasyonu’ denilen şeyde estetik kadar olmasa da sonuçta burada da fıtrata bir müdahale vardır.

Vücudun Herhangi Bir Yerine Müdahale Etmek Ne Zaman Caiz Olur?

Bu ancak ne zaman doğru olur? Mesela bir tarafı yanmış olan kişi için caiz olur. Zaten onun aslı yanık değildi, sonradan olan bir şey olduğu için estetik ile güzelleştirilebiliyorsa, bu bir tedavi sayılır ve yaratılışa müdahale sayılmaz. Ya doğuştan bir sakatlık, bir çirkinlik ya da sonradan olmuş bir çirkinliği veya sakatlığa müdahale, yaratılışa müdahale sayılmaz. Ama keyfî yapılan estetik ameliyatların birçoğu yaratılışa müdahaledir. Kuran-ı Kerim’de şeytanın şöyle dediği anlatılır: “Şeytan dedi ki: Onlara emredeceğim, …onlar Allah’ın yarattığını değiştirecekler”. (Nisa/119)emredeceğim’ yani “Ben insanları bu yola sevk edeceğim, Allah’ın yaratışını değiştirecekler” Bu noktaya gelmemek lazım.

Dövme Yapmak Caiz Mi?

Dövme yapmak caiz değildir. Neden? Çünkü fıtrata müdahaledir. Allah kolumuzu böyle yaratmış, sen tut oraya bir şey yap. Kalıcı bir dövme; çirkinlik ve Allah’ın yarattığını bozmaktır. Bu caiz değildir. Biri kalıcı dövme yaptıysa, bu tür güzellik merkezlerinde lazerle bunu temizleyebiliyorsa, eski orijinal haline getirmek olduğu için tedavi gibi görülür. Bunlar caiz görülür. Bu orijinal haline döndürmektir, bozmak değildir. Bozulanı tedavi etmektir. Bu tür şeyler caizdir.

Ama diyelim ki; Kişinin bir yerinden kıl çıkıyor cımbızla çekersin. Lazer ile böyle işler yapmak çok risklidir. Mutlaka zararları vardır, fıtrata müdahaledir. Ancak; yaratılışta bir problem, sonradan oluşmuş ciddi bir problem, bir hastalık, hastalık sayılabilecek bir şey, kimsede olmayan bir şeyse bu hastalıktır. O zaman ona müdahale olur. Herkesin vücudunun değişik yerlerinden kıl çıkıyor, şimdi tutup da bunu kalıcı bir şekilde yok etmek fıtrata müdahaledir. Fıtrat zaten öyledir. Herkesten kıl çıkıyor yani bu fıtrat böyle, Allah böyle yaratmış ve bunun bir hikmeti vardır. Buna müdahale etmek kabul edilemez.

Tamamını izlemek için;

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu cevaplara alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here