Yurt Dışında Yaşayan Biri Fitresini Hangi Ülkeye Göre Vermelidir?

0
Yurt Dışında Yaşayan Biri Fitresini Hangi Ülkeye Göre Vermelidir?
Yurt Dışında Yaşayan Biri Fitresini Hangi Ülkeye Göre Vermelidir?

Alparslan Kuytul Hocaefendi, bir cuma klasiği haline gelen tefsir dersi sonrasında kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı.
“Yurt dışında yaşayan bir Müslüman fitresini hangi ülkeye göre vermelidir?” sorusuna şu şekilde cevap verdi: “Buğdaya, arpaya göre de hesap edilebilir, sabah akşam olarak da hesap edilebilir. Orada sabah akşam yemeği kaç Euro ile mümkün oluyorsa ona göre hüküm verilir. Takva olan, orada yaşayıp orada kazandığı için oraya göre göndermektir. Orada kazandığı için oraya göre göndermektir. Diyelim sabah akşam yemeği 20 Euro’ya mal oluyorsa ya da 10 Euro’ya mal oluyorsa buraya 10 Euro üzerinden göndermelidir. Ama yok ‘madem Türkiye’de bir insan 30 lirayla yani 4 Euro’yla sabah akşam yemeğini yiyorsa ben onu gönderirim’ derse ben buna da caiz değil diyemem. Çünkü bir fakiri 4 Euro ile sabah akşam yedirmiş olmaktadır. Fitresini vermiş kabul ederim ama takva olan kendi bulunduğu topraklara göre göndermesidir.”
Sorunun tamamını okumak için;

Diyelim ki kişi Almanya’da yaşıyor. Orada bir günlük yiyecek, kaç liraya mal oluyorsa sabah ve akşam iki öğün olarak (İslam fıkhında yemek üç öğün değildir) karnını kaç Euro ile doyurabilir, ona göre fitre verir.

Türkiye’de yaşayan da buraya göre verir. Eğer orada vermiyor buraya göndermek istiyorsa ne olacak? Mesela Türkiye’de sanıyorum bu yıl geçen Ramazan’da diyanetin yaptığı hesaplamaya göre 28 liraydı. Yani sabah ve akşam 30 lirayla karnınızı doyurabilirsiniz. Belki çok pahalı bir yemek yiyemezsin ama karnınızı doyurabilirsiniz. Burada 30 lira kaç Euro yapar? Yaklaşık 4 Euro yapıyor. Almanya’da 4 Euro ile bir insan sabah akşam yemeği yiyebileceğini zannetmiyorum, oranın şartlarını bilmiyorum ama gittiğim zaman uzaktan gördüğüm kadarıyla 4 Euro ile karın doyurmak mümkün değil. Benim bildiğim orada bir insan kaç Euro ile sabah akşam yemeğini yiyebiliyorsa oraya göre hesap edilir.

Buğdaya, arpaya göre de hesap edilebilir, sabah akşam olarak da hesap edilebilir. Orada sabah akşam yemeği kaç Euro ile mümkün oluyorsa ona göre hüküm verilir. Takva olan, orada yaşayıp orada kazandığı için oraya göre göndermektir. Diyelim sabah akşam yemeği 20 Euro’ya mal oluyorsa ya da 10 Euro’ya mal oluyorsa buraya 10 Euro üzerinden göndermelidir. Ama yok ‘madem Türkiye’de bir insan 30 lirayla yani 4 Euro’yla sabah akşam yemeğini yiyorsa ben onu gönderirim’ derse ben buna da caiz değil diyemem. Çünkü bir fakiri 4 Euro ile sabah akşam yedirmiş olmaktadır. Fitresini vermiş kabul ederim ama takva olan kendi bulunduğu topraklara göre göndermesidir. Orada 10 Euro ile sabah akşam yemeği yenebiliyorsa oradaki fitre mutlaka hesaplanmıştır. Yani oraya göre de hesap yapılmıştır. Buğday, arpa, hurma ve üzüm üzerinden hesap yapılmıştır. O hesaba göre gönderse en azından takva olan budur, derim. Diğeri belki sadece fetvadır. Çünkü bir fakiri doyurmuş oluyor ama takva olan kendi yaşadığı bölgeye göre hesap edip o şekilde göndermesidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here