Alparslan Kuytul: Ayasofya’nın Açılmasından Her Müslüman Gibi Ben de Memnunum

0
Ayasofya'nın İbadete Açılmasından Her Müslüman Gibi Ben de Memnunum
Ayasofya'nın Açılmasından Her Müslüman Gibi Ben de Memnunum

86 yıl boyunca müze olarak kalan Ayasofya’nın ibadete açılması ve sonrasında ilk cuma namazının kılınması tüm dünyada ilgiyle karşılandı. Alparslan Kuytul Hocaefendi, Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusunu cuma günü tefsir dersi sonrasında cevaplandırdı. Ayasofya’nın ibadete açılması ile ilgili yapmış olduğu açıklamasından derlediğimiz yazımızı okuyabilirsiniz.

Ben de Her Müslüman Gibi Ayasofya’nın İbadete Açılmasından Dolayı Sevinçliyim.

Elbette ki bende her Müslüman gibi Ayasofya’nın ibadete açılmasından dolayı sevinçliyim. Hangi sebeplerle yapmış olurlarsa olsunlar. Siyasetçilerin işi gücü siyaset. Yaptıkları şeyleri hep böyle siyaseten yaparlar, ekseriyetle böyledir. Ama sonuç itibariyle Ayasofya ibadete açılmıştır, bu güzel bir şeydir.  Herkesin kalbini Allah bilmektedir. Gerçekten siyasi birtakım hedefler düşünülmeden sadece Allah rızası için ve Ayasofya’yı bu esaretten kurtarmak için yapıldıysa ona göre Allah mükâfatlarını verecektir. Yok eğer seçim için yapıldıysa Ayasofya ibadete açılmış oldu, onlar da sevabını alamayacaklar. Ayasofya ibadete açıldı, biz sevineceğiz ama onlar da ahiret gününde sevinemeyecekler, demektir.

Bu devlet 86 yıldır neden Ayasofya’yı ibadete kapatmıştır?  Ne değişti de bugün Ayasofya ibadete açıldı? Hükümetten kaynaklanıyor derseniz, hükümet neredeyse 20 yıldır hükümet. Neden bugüne kadar yapmamıştır? Demek ki birtakım şartların yerine gelmesi gerekiyordu ya da seçim için buna benzer malzemeler gerekiyordu. Her neyse, herkesin kalbini Allah biliyor ve Allah herkesin kalbine göre muamele edecektir.

Ayasofya’nın İbadete Açılmasından Dolayı Mutluyum!

Ben Ayasofya’nın ibadete açılmasından dolayı mutluyum. Oradaki resimlerin namaz esnasında kapatılması, sonra açılması konusuna gelince; orası daima camidir. Camide resim bir açılıp bir kapatma böyle şey mi olur? Cemaatle namaz kılınırken namaz, namazdır da diğer zamanlarda namaz, namaz değil midir? Cemaate kavuşamamış sonrasında gelip kılan böyle insanlar sürekli olacaktır -her camide olduğu gibi- o zaman insanlar resimlerin içinde mi namaz kılacaklar? Resimler tamamen kapatılmalı, açılmamalıdır.

Bana kalırsa -belki bazılarının hoşuna gitmeyecek ama ben görüşümü söylüyorum- Fatih, o resimleri tamamen kazımamakla hata etmiştir. Onların üzerine sıva yapmakla hata etmiştir. Sıvayı böyle kaldırırlar, devran değişir, sistem değişir. Birileri gelir, sıvayı kaldırır, tekrardan heykelleri ortaya koyar. Onlar kazınsaydı bugün böyle bir sorunla karşılaşmazdık. Zaten kiliseyi cami yapmışsınız, zaten bu bir sembol ve burayı kılıçla ele geçirdik, demişsiniz, o yüzdende Dünya’nın en büyük ve en eski kiliselerinden olan bir kiliseyi bu şekilde camiye çevirdik, demişsiniz ve mührünüzü vurmuşsunuz. O resimlerin üzerini kapatmanın ne alemi var? İnce bir şey zaten, kazıyıverseydi olur biterdi. Bugün böyle bir kavga da olmazdı.

Bizim Müslümanlarda Fazla Bir Talepte Bulunabilecek Yürek Kalmamış!

 Bugün Müslümanlar, aman aman Ayasofya ibadete açılsın da nasıl olursa olsun gibi bir haldeler, korku içindeler. Bizim Müslümanlarda fazla bir talepte bulunabilecek yürek kalmamış. Bizim Müslümanlarımıza az bir şey verildiği zaman çok mutlu oluyorlar ve daha fazlasını istemeyi aklına bile getirmiyor. Hakkının ne kadar olduğunu hiç düşünmüyor. Biraz hak verildi mi ‘çok güzel’ diyor ve onunla çok mutlu oluyor. Öyle olunca bunları konuşamıyor ve talepte bulunamıyorlar.

Ayasofya’nın İçindeki Resimler Camiye Uygun Olmadığından Tamamen Kazınmalıydı!

Esasında tarihi eserse, tarihi eser özelliği yine korunuyor, bina yerinde duruyor ama Ayasofya’nın içindeki resimler camiye uygun olmadığından tamamen kazınmalıydı. Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem putları tamamen yok etti. ‘Kırın’ dedi ve kırdırdı. Hani bir tarihi eser olarak başka bir müzede muhafaza edilse o ayrı bir şey. Tarihi eserler bir müzede gösterilebilir ama burası cami ve burada ibadet yapılacak. Namaz esnasında perde çekilecekmiş de sonra geri açılacakmış. Burada daima namaz kılınacak. Bir kere camide böyle resimlerin ne işi var? Ben şimdi resimlerin hepsini tam olarak hatırlamıyorum -bir defa gezmiştim- sanıyorum içinde kadın resimleri de vardı. Hz. İsa’nın resimleri mutlaka vardır. Hz. İsa’ya tapma, onun önünde eğilme seansları, onları ifade eden resimler olabilir. Belki açık-saçık kadın resmi bile olabilir -tam bilemiyorum, hatırlamıyorum hepsini- ne olacak, böyle bir ortamda mı namaz kılınacak? Diğer zamanlarda namaz kılınmayacak mı? Fatih sıva yapmış, daima kapatmış belli saatlerde değil. Fatih perde yapmamış, sıva yapmış ve tamamen kapatmış. Hiç olmazsa öyle yapsalar. Bence kazınması lazım ama kazımıyorlarsa hiç olsa öyle yapsalar. Öyle perdeyle falan olacak iş değil. Bu meselenin bir yönü.

Ayasofya’nın İbadete Açılması Sembol Olma Açısından Önemli Ama Bu Kadar Haramı da Örtbas Edemez!

 Diğer taraftan da ülkede bunca haram varken Ayasofya’nın açılması sembol olma açısından önemli ama bu kadar haramı da örtbas edemez. Ayasofya açıldı diye bunca haramları, bunca haksızlıkları, zulümleri görmeyecek miyiz? Ayasofya’nın diğer camilerden farkı sembolik bir manasının var olmasıdır. İslam’ın fetihlerini temsil ediyor yoksa camilerden bir camidir. Bu kadar cami ile ne elde ettik ki Ayasofya ile ne elde edeceğiz? Bu kadar haramlar kaldırıldı mı ki Ayasofya açılsa ne olacak? Dediğim gibi, sadece bir Müslüman olarak memnun oluyoruz, seviniyoruz. En azından Ayasofya’nın İbadete açılması ile Ayasofya Camii 86 yıllık esaretten kurtarılmış oluyor ama onun dışında memlekette bunca haramları ve zulümleri gördükçe Ayasofya’nın ibadete açılmasının çokta büyük bir ehemmiyetinin olmadığı kendini gösteriyor.

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin Ayasofya’nın ibadete açılması hakkındaki diğer açıklamalarını okumak için tıklayınız.

Tefsir Dersi programımızın tamamını izlemek ve tüm soru-cevapları dinlemek için;

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here