Gelin Kayınvalidesine Bakmak Zorunda mı?

0
Gelin Kayınvalidesine Bakmak Zorunda mı?
Gelin Kayınvalidesine Bakmak Zorunda mı?

Alparslan Kuytul Hocaefendi, “Bir gelin, kayınvalidesine bakmakla yükümlü müdür?” sorusuna şu şekilde cevap verdi: ‘Normal şartlarda yükümlü değildir. Bir kadın kendi evinin işini yapmakla, kocasına, çocuklarına bakmakla yükümlüdür. Efendimiz dışarı işlerini Hz. Ali’ye, içeri işlerini Hz. Fatıma’ya vermişti. Allah Rasulü’nün böyle bir taksimatı vardı.

Eğer kayınvalideye bakacak kimse yoksa bazen bu geline farz olur. Kayınvalideye bakmak farz-ı kifaye ise ama bakacak kimse yoksa farz-ı kifaye, farz-ı ayn’a dönüşür ve ona bakmak zorundadır.

Eğer bakacak kimse varsa, mesela kadının kendi çocukları ya da bakıcı tutabiliyor ise o durumda herkese farz-ı kifaye olur. Yani biri yaptığında diğerlerinden o görev düşer, diğerleri yapmadığı zaman herkes günahkâr olur. Bakacak kimse yoksa, bir kişi varsa ona farz-ı kifaye olmaktan çıkar, farz-ı ayn olmuş olur. Kayınvalidesine bakmak ve işlerini yapmak zorundadır ama normal şartlarda şehir hayatında böyle bir durum olmaz. Bakacak ya da ev işlerini yapacak biri bulunabilir. Dolayısıyla gelininde böyle bir zorunluluğu olduğu söylenemez.’ dedi.

Gelin Kayınvalidesine Bakmak Zorunda mı?Sorunun Tamamını Okumak için;

Normal şartlarda yükümlü değildir. Bir kadın kendi evinin işini yapmakla, kocasına, çocuklarına bakmakla yükümlüdür. Efendimiz dışarı işlerini Hz. Ali’ye, içeri işlerini Hz. Fatıma’ya vermişti. Allah Rasulü’nün böyle bir taksimatı vardı.

Kayınvalideye Bakmanın Hükmü Nedir?

İçeri işleri (ev işleri) nedir? Kendi evinin işleridir. Kayınvalidesi buna dahil midir? Normal şartlarda buna dahil değil ama yaparsa sevap kazanır. Eğer kayınvalideye bakacak kimse yoksa bazen bu geline farz olur. Kayınvalideye bakmak farz-ı kifaye ise ama bakacak kimse yoksa farz-ı kifaye, farz-ı ayn’a dönüşür ve ona bakmak zorundadır.

Eğer bakacak kimse varsa, mesela kadının kendi çocukları ya da bakıcı tutabiliyor ise o durumda herkese farz-ı kifaye olur.  Yani biri yaptığında diğerlerinden o görev düşer, diğerleri yapmadığı zaman herkes günahkâr olur. Bakacak kimse yoksa, bir kişi varsa ona farz-ı kifaye olmaktan çıkar, farz-ı ayn olmuş olur. Kayınvalidesine bakmak ve işlerini yapmak zorundadır ama normal şartlarda şehir hayatında böyle bir durum olmaz. Bakacak ya da ev işlerini yapacak biri bulunabilir. Dolayısıyla gelininde böyle bir zorunluluğu olduğu söylenemez. Gelin eğer bunu yaparsa sevap kazanmış olur. Rabbiyle arası düzelmiş olur hem sevabı artar hem de evlerinde huzur olur, kocası da kendi annesine baktığı için bu iyiliğini unutmaz. Eğer kocası insansa, vefalıysa elbette iyiliği de unutmaz kötülüğü de unutmaz. Ama gelinin kayınvalidesine illa bakma zorunluluğu vardır, diyemeyiz.

Bazı özel durumlar olabilir o durumda bakılabilir. Orada kim varsa bakmak zorunda olabilir. Mesela ölmek üzere olan birisi senin annen değil baban değil, o sırada yardım etmek zorundasın. Yine birisine araba çarpmış ve bayılmış orada duruyor. Belki de ölmek üzere ama annen değil baban değil yine de bakmak zorundasın. Hastaneye kaldırman gerekebilir, bu farzdır. Efendim başkaları da var, tek ben miyim? Diye düşünebilir. Tamam başkaları var ama o anda tek sen varsın, yani sana farz olur.

Çünkü belki ölmek üzere. Bazı şeyler normalde farz olmayabilir ama o anda farz olur. Gelinin kayınvalidesine bakması böyle birşey olabilir.

Programın tamamını izlemek için;

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here