Depresyondan Kurtulmak İçin Okunacak Dualar

0
Depresyondan Kurtulmak İçin Okunacak Dualar
Depresyondan Kurtulmak İçin Okunacak Dualar

Cuma tefsir dersi sonrası kendisine sorulan soruları cevaplayan Alparslan Kuytul Hocaefendi birçok konuda toplumu aydınlatmaktadır. Kendisine yöneltilen “Ağır depresyon hastasıyım. Yıllardır birçok ilaç kullandım ama fayda etmedi. Bana ne tavsiye edersiniz?” şeklinde bir soruyu cevaplayan Hocaefendi toplumda yaygın olan bir hastalığa manevi reçete sundu. Allah’ı zikretmenin ruh hastalıkları için etkili bir çare olduğunu söyleyen Hocaefendi şunları söyledi;

Tevbe suresinin son ayetini tavsiye ederim. ”Kul hasbiyalllah lailaheillahu aleyhi tevekeltü ve huverabbularşûl azîm.” De ki: “Bana Allah yeter. O’ndan başka İlah yoktur. Ben O’na tevekkül ettim ve büyük arşın Rabbi O’dur.” (Tevbe, 129) Bu ayet çok zor durumda kalan depresyon yaşayan insanlara Allah’ın izniyle şifa olur. Ancak bunu yaparken -elbette ki- gayet samimi bir şekilde Allah’a yalvararak, yakararak, canı gönülden, ihlâslı bir şekilde ve çokça yapmalıdır.

Zikrin azı sevaptır ama çok etkili olmaz. Çok olursa zikir tesir eder. Ben yaşadım biliyorum; zikir az olduğu zaman çok etkili olmuyor, zikrin özelliği çok olmasıdır.

Kur’an-ı Kerim Ahzab 41. ayette “Ya eyyühellezıne amenüzkürullahe zikran kesıra” “Ey iman edenler Allah’ı çokça zikredin .””  buyuruyor. “Zîkran kesira” demesinin hikmeti budur. Az zikir sevaptır ama etkili değildir. Yani etkisi azdır ve sizi depresyondan kurtarmaz. Sizi Rabbinize fazla yaklaştırmaz. Subhanallah, Elhamdülillah, Allah-u Ekber, bunlar insanı Allah’a yaklaştırır ve kalbinde Allah sevgisi oluşturur. Az olursa çok etkili olmaz, çok olursa etkili olur.

Depresyon için Tevbe suresi 129. ayeti çok okunduğu zaman etkili olur. Madem ağır depresyonda her gün fırsat buldukça okumalıdır. İlaçlar çok etkili olmuyor ve insanı sürekli uyutuyor. Bu tür ilaçlar kullananların hiçbirinden olumlu bir şey duymadım. Sürekli uyuyorlar. Bu nasıl tedavi? Zaten tedavi etme diye bir şey yok. Psikiyatride tedavi yok, tedavi lafta. Adı tedavi, bol bol uyutuyorlar. Böylece düşünmesini engelliyor, düşünmesini yavaşlatıyorlar. Düşünemeyince de depresyona girmiyor. Ama bu adam aslında hayattan kopuyor, düşünemiyor. Yarı ölü bitkisel hayat gibi…

Depresyon ilaçlarının hiç mi faydası yok?  Elbette uzmanlar o kadar çalışıyor, tıp ilmi de boşuna değil. Elbette bazı faydaları var ama hangi deli iyileşmiş? Psikiyatrlar hangi deliyi iyileştirmiş, hangi ağır depresyonda olan adamı kurtarmış? Kaç kişi? Çoğunluğu da başarısız olmuş. Tıbbın dalları arasında herhalde en başarısızı psikiyatridir. Çünkü insanın ruhu var ve insan ruhunu anlayamıyoruz. Müdahale edemiyoruz. Yine tıptan istifade etsin ama Tevbe 129’u da çok okusun. Hasbi yallah. Allah bana yeter. Depresyon; sıkıntıdır, korkudur, sürekli gerilimdir. Bundan kurtulmak ‘Allah bana yeter’ demekle mümkündür. O zaman korku kalmaz. Stres yapan korkular vardır. Şu ne olacak, bu ne olacak ileride ne olacak, oğluma ne olacak, kızıma ne olacak, anama babama ne olacak, bana ne olacak? gibi. Aslında hastalığın temelinde korku ya da üzüntü var. Çok ağır üzüntüler. Allah bana yeter dediği zaman üzüntü kalmaz ama bunu çok söyleyecek; o kadar söyleyecek ki rahatlayana kadar. O kadar söyleyecek ki yorulana kadar.

Hasbiyallah.” “Allah bana yeter.”  “La ilahe illahu”  “O’ndan başka ilah yok.”  “Aleyhi tevekkeltü.” “Ben yalnız O’na tevekkül ettim, O’na dayandım, O’na güveniyorum.” “ Vehüverabbularşıl azim.” “O arşı azîmin Rabbidir.” Tüm kâinatın sahibidir. Bunu anlayarak inanarak, iman ederek Allah’a yakınlaşma maksadıyla ve Allah’a büyük bir güven duyarak çok miktarda okuduğu zaman Allah’ın izniyle kurtulur. Depresyona giren herkes bunu çok yapsın, faydasını görecekler. Depresyonun çözümü bu ayettedir. Bu bir duadadır.  Ayettir ama dua tarzındadır. Yorulana kadar bunu yapsınlar,  zamanla, zamanla Allah ile diyalogları kuvvetlenir, Allah’a güvenleri artar.  “Allah bana yeter o arşı azîmin Rabbidir.” Bitti. Bu insanda ne üzüntü kalır ne korku.

Depresyon Neden Olur? Çaresi Nedir?

Depresyonun perde arkasında; korku, üzüntü ve birtakım isteklerin yerine gelmemesi var.

“Hasbi yallah.” Allah bana yeter. Depresyonun çaresidir. İmanla söylenecek ve çok söylenecek. Ne kadar peki?  Sayısı yok, kafamdan bir sayı söyleyemem. Bir hadise dayandırmam lazım ama öyle bir hadis yok. Bu tür ifadelerden ne kadar söyleyebiliyorsan o kadar söylersin. Kişi depresyona girmeden önce ya da depresyonun başlayacağını hissettiği zaman, hemen bu duaya başlamalı hatta ağırlaşsa bile devam etmelidir. Ağır depresyonda bile söylemeyi sürdürecek, bazen takati kalmayacak, konuşamayacak, hepsini söyleyemeyecek. “Hasbiyallah” “Allah bana yeter” de mi diyemez? Ağır depresyonda bile o kadarını söyleyebilir. Biraz sonra rahatlamaya başlayacak Allah’ın izniyle.

Tamamını izlemek için;

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here