Gelinlik Giymenin Hükmü Nedir?

0
Gelinlik Giymenin Hükmü Nedir?
Gelinlik Giymenin Hükmü Nedir?

Alamet-i Farika Özelliği Taşıyan Kıyafet Caiz Değildir

Gelinlik giyilebilir, önemli olan kapatması gereken yerleri kapatmasıdır. Gelinlik İslam âleminde yoktu, Batı âleminden geldi şeklinde bakılıyor ise; doğrudur. Belki öyledir. Tarihini, tarihçesini tam bilemiyorum. Gerçekten İslam âleminde gelinliğe benzer bir şey yok muydu? Belki de biraz daha farklı modelleri vardı. Tarihte de mutlaka vardır.  Gelinler normal ev kıyafeti ile gelin olmamışlardır herhalde. Mutlaka İslam tarihinde de bir model vardır. O model canlandırılsa tabii ki daha da güzel olur. Biraz daha güzelleştirilebilir, zamana uygun hale getirilebilir. Şu anki gelinliklerde bu yapılmıyor ve batıdan gelmişse; tamamıyla batıyı temsil ediyorsa yani alamet-i farika özelliği varsa (alamet-i farika: iki dini birbirinden ayıran özellik) caiz olmaz. Mesela hac takmak; Hac takmak insanın Hristiyan olduğunu gösterir. Bu alamet-i farikadır ve bu caiz görülemez.

Geçmişte ‘Yahudi şapkası fötr’ hakkında ulemaya sorulduğunda; “Bir Müslüman Yahudi şapkası giyse ne lazım gelir? Ebussuud Efendi: “Küfür lazım gelir” diyor. Neden o zaman şapka kâfiri temsil ediyor? Çünkü alamet-i farika özelliği var. Şu son zamanlarda fötr şapkanın -80 90 yıldır- böyle bir özelliği kalmamıştır. 80-90 yıl önceki siyah beyaz eski Teksas filmlerine, kovboy filmlerine bakın. O filmlerde kovboyların da, zengin insanların da şapkası var. Ama şu son 80-90 yılki filmlere bakın, şapka göremezsiniz. Şu anda Avrupa’da, Amerika’da şapka giyen yoktur. Genci yaşlısı, dindar olanı olmayanı şapka giymemektedir. Dolayısıyla şapka artık alameti farika özelliğini kaybetmiştir. Onları temsil etmiyor. Dolayısıyla bir Müslüman şapka giydiği zaman ‘’bu kâfir oldu’’ denilmez.

Gelinlik Alameti Farika Mıdır?

Aynı şekilde gelinlikte böyledir.  Bugün gelinlik denilen kıyafetin alameti farika özelliği yoktur. Hiç kimse kâfire kadınlarının giydiği bir elbisedir, diyemez. Gelinlik onları temsil etmiyor, İslam âleminde de var. Onun için gelinlik haramdır, diyemeyiz.  Örtülmesi gereken yerleri örtmek ve geniş olmak şartıyla gelinlik giyilebilir.

Bazı gelinlikler var ki her tarafı meydanda, adı gelinlik.  Kolları, sırtı, ön tarafı her tarafı açık; bu tabii ki caiz değildir. Bizim burada konuştuğumuz konu gelinliktir yoksa vücudun kapatması gereken yerleri kapatıyor mu kapatmıyor mu ayrı bir konudur. Bu gelinlik için değil her elbise için söz konusudur. Kadın kapatması gereken yerleri dışarda yahut yabancı erkeklerin karşısında her zaman kapatmak zorundadır. Bunun gelinlikle bir ilgisi yok. Ama sırf gelinlik konusunu ele alırsak diyebiliriz ki gelinlik caizdir çünkü kâfiri temsil etmiyor ve alametifarika özelliği yoktur.

Müslüman Modacılar İslam’a Ait Gelinlikler Üretmelidirler

 Eğer mümkünse Müslüman kadınlar, Müslüman moda evleri İslam’a uygun olmak şartıyla daha farklı modeller geliştirseler de Müslüman kızlarımız Avrupa’nın gelinliğinden biraz daha kurtulsa. Biraz daha farklı modeller olsa bu da Müslümanların modelleri olmuş olsa elbette en güzeli budur. Bir gelinlik modeli yapmak her adamın işi değildir. Tabii ki bu bir sanattır, bir ilimdir.  Bu vazife bu işin uzmanlarına düşer.  Müslüman kızlarımızın Batı modelli gelinlikler giymemesi için İslam’a daha uygun ve Müslümanların kullanabileceği ve zaman içerisinde Müslümanların gelinliğini temsil edecek bir model geliştirmeleri Müslüman modacıların bir vazifesidir. Bunu yapsalar elbette daha güzel olur.

Programın tamamını izlemek için;

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu cevaplara alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here