Küfür Etmenin Hükmü Nedir?

0
Küfür Etmenin Hükmü Nedir?
Küfür Etmenin Hükmü Nedir?

Hocam biri bize kötü bir söz söylerse, mesela ‘küfür’ gibi aynı sözle ona cevap vermek günah olur mu?

KÜFÜR HİÇBİR ŞEKİLDE MÜSLÜMAN’IN AĞZINA YAKIŞMAZ

Yerine göre günah olur yerine göre misillemedir. Medine’deki ilk ayetlerde Allah Azze ve Celle “Size saldırıldığında sizde karşılık verebilirsiniz” buyurdu.  Cihatla ilgili ilk ayetlerde müdafaaya müsaade etti ancak “haddi de aşmayın, Allah haddi aşanları sevmez” buyurdu. Diyelim ki birisi kendisine küfür etmiş o da ona küfür ettiğinde daha fazlasıyla karşılık verir, tabi ki günaha girmiş olur. Mesela diyelim ki o terbiyesiz sizin annenize, bacınıza, karınıza küfretti. Siz de onun anasına, bacısına, karısına mı küfür edeceksiniz? Böyle bir şey olabilir mi? Onun anasının, bacısının günahı ne? Böyle bir şey yaparsa tabi ki günah olur. Burada misilleme caiz olamaz. “Aynen sana iade ediyorum” tarzında bir şey de caiz olamaz. ‘Bende senin ananı bacını karını’ haşa huzurdan böyle bir kelime caiz olamaz.

Küfretme hiçbir şekilde Müslümanın ağzına yakışmaz ama diyelim ki bir terbiyesiz sizin namusunuza dil uzattı, ananıza, eşinize laf söyledi. Böyle bir alçak adama sen alçaksın, sen şerefsizsin denilebilir. Bu da bir tepkidir.  Bu belki Türkçe’deki küfretme şeklinde bir küfür değildir ama bir tepkidir ve bu kısmı caiz görülür. Namusunuza, dininize, imanınıza, kutsalınıza küfretmiş birisine ‘sen şerefsizsin, sen alçaksın’ denilebilir ama yerine göre denilmemesi daha uygun olabilir. Yerine, konuya göre, karşıdakinin yaptığı terbiyesizliğe göre olgun davranış gösterilse daha doğru olur. Bazen olgunluk doğru olmaz bazen tevazu yanlış olur.

Müslümanın namusuna, dinine, imanına bir şey söylendiğinde sessiz kalması asla kabul edilemez. Müslüman onurlu bir insandır. Size birisi kötü bir şey söylediğinde sessiz kalın, cevap vermeyin gibi laflar; bunlar bazı konularda doğrudur. Her konuda değil. . Eğer basit bir mesele ise tenezzül etmeyin, hoş görmeniz, affetmeniz geçip gitmeniz daha doğrudur.

“İza hâtebuhumul câhilûne kalu selêmê” Rahman’ın kullarına cahiller laf attığı zaman onlar ‘selam’ derler, geçip giderler.” Buradaki kasıt laf atılıncadır. Anasına, karısına, dinine, imanına, rabbine küfredilince değil. Bu durumda peki sizde onunkine aynısını mı yapacaksınız? Hayır. Belki bir tepki gösterilmelidir. Orada sessiz kalmak tevazu ya da olgunluk değildir. Bu mıymıntılıktır, korkaklıktır, onursuzluktur. Orada tepki göstermesi gerek. Basit bir şey olduğunda ‘tamam kardeş haklısın, neyse önemli değil, tartışmaya gerek yok, deyip gitmek olgunluktur. Küçük meselelerde davranış başkadır din, iman, namus meselesinde davranış başkadır.

Programın tamamını izlemek için;

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu cevaplara alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here