Çekiliş Yapmak Kumar Mıdır? Kura Caiz Midir?

1

Alparslan Kuytul Hocaefendi, cuma tefsir dersi sonrası kendisine yöneltilen “Çekiliş Yapmak Kumar Mıdır?” sorusunu cevapladı.

Kura çekmek caiz

Hayır, kura çekmek caizdir. Çekiliş de kuradır, başka şekilleri varsa onu bilmem. Soru çok genel olarak sorulmuş, çekiliş deyince benim aklıma kura geldi, kurada bir mahsur yok. Diyelim ki bir mağaza birisine hediye verecek ama kime verecek? Kura çekiyor, birine hediye veriyor, bunda bir mahsuru yok ama o kuraya katılabilmek için belli bir para ödemeleri gerekiyorsa bu kumardır. Yok, normal fiyatından malı alıyor, ek ücret ödemiyor. Bu şekilde herkes alışverişini yapmış ve oraya daha çok rağbet olsun diye böyle bir uygulama başlatmış. Benden alışveriş yapan kimseler arasında birisine kura çekeceğiz ve taksi hediye edeceğim, demiş. Böylece oradan çok fazla alışveriş yapılmasını sağlıyor, kar ediyor ve bunun için de fiyatı arttırmıyor.

Aldığı ürünün fiyatı aynı ise caiz.Eğer fiyatı arttırırsa o zaman kumar olur. Mesela fiyatı 100 lira ama 110 lira diyor. 10 lira kumar için o çekilişi katılmak için ödenen paradır, milli piyango gibi bir şeydir; o şekilde kabul edilemez.Satılan mal 100 liraysa, mağaza 100 lira olarak satıyor, fiyatını hiç arttırmıyor; çok sayıda müşteri geliyor onların içerisinden kura çekerek hediyesini veriyor.

Kura çekmek caiz. Bunu yasaklayan bir delil yok, kuranın lehinde deliller var; bunun caiz olduğunu gösteren deliller var. O yüzden kuraya kumar diyemeyiz.

Kumarda ne oluyor? Siz bir para koyuyorsunuz ve herkes para koyuyor, ondan sonra kim kazanırsa o alıyor.

Kura da öyle bir şey yok, kimse para koymuyor; o mağaza kendisi gönlünden veriyor, bir nevi bağışta bulunuyor, hediye veriyor ama bu hediyeyi kime verecek? İşte kura çekerek tayin ediyor, bu şekilde olursa helaldir.

İzlemek için;

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu cevaplara alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

1 Yorum

  1. Helal demeniz çok enteresan. Hiç mi şüphe yok yani. Avama konuştuğunuz için ayrıntıya girmiyorsanız oda garip. Çokça istismar edilen yardım toplamak için bile başvurulan böyle bir konuyu basite almamak lazım. Milli piyango kendine bir hediyelik eşya dükkanı açsa bilet yerine kendine has eşyaları satsa herşey çözülür yani.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here