Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ‘Sigara Haramdır’ Fetvası Hakkında

0
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Sigara Haramdır' Fetvası Hakkında
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Sigara Haramdır' Fetvası Hakkında

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş sigara konusunda twitter hesabından yaptığı açıklama da “9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü ile ilgili. Her yıl Türkiye’de 100 bini aşkın kişinin ölümüne sebep olan sigara ile mücadelemizi topyekûn sürdürerek dinimizce de haram olan bu büyük tehlikeye bir an önce son verelim” diyor. Bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?      

Kendini Öldürmek ya da Bir Uzvu Telef Etmek Haramdır

Bir Tek Sigara mı Öldürüyor?

Diyanet İşleri Başkanı bir tek sigaranın mı zararlı olduğunu düşünüyor?Bu ülkede yapılan bunca zulümler, haksızlıklar var.Neden onlarla ilgili bir tek kelime konuşmuyor? Bir tek sigara mı öldürüyor? Şu memleketteki zulümler, haksızlıklar toplumda sevgiyi, saygıyı, güveni öldürüyor, nefreti çoğaltıyor. Bu konuda da konuşması gerekmez mi? Sigaranın zararı elbette herkesin bildiği bir şey. Bunu konuşmaya bile gerek yok.

Dinimizce de haram, diyor lakin bir kere kendisi fıkıhçı değildir. Bıraksın da bu işte fıkıh hocaları görüş beyan etsinler. Diyanet İşleri Başkanı olabilir ama fıkıhçı değildir. O yüzden fıkhi bir meseleye girmesi uygun değildir. Sigaranın haramlığı konusunda eski âlimler ‘mekruh ‘diyorlardı ama son dönem âlimleri -hassaten Ezher uleması- ‘haram’ olduğunu söylüyor. Suud’daki ulemadan da birçokları ‘haram’ olduğunu söylüyor. Onlara dayanarak bu zamanda âlimlerin, fıkıhçıların çoğu haram diyor, dese hadi neyse. Kendisi sanki fıkıhçıymış gibi böyle hüküm beyan etmesi doğru değildir.

Gösterdiğim tepki; fıkıhçı olmayanın fıkhi bir meselede konuşmaması, fıkıhçılara dayandırması icap eder. Ben onun üstünde durmak istedim yoksa konuya temas etmesi elbette ki doğrudur, güzeldir, faydalıdır. Ama Diyanet’te Din İşleri Yüksek Kurulu var. Ekseri bu ilmi meselelere oradan cevap veriliyor. Onların cevap vermesi, onların bu konuyu gündeme getirmesi, hükmünü açıklaması daha doğru olur. Yani ben o noktaya temas etmek istedim. Yoksa Ali Erbaş sigara konusuna temas ediyor. Bu elbette faydalıdır.

Ulemanın ekserisi; sigara meselesine tıp ilmi gelişmemişken israf olma ve sağlığa zararı yönünden baktılar. Sigara içenler öksürüyordu ama tam anlamıyla neler yaptığı bilinmiyordu. Sadece o görebildikleri kadarıyla bakıp birçokları ‘mekruh’ demişlerdi. Ancak tıp ilminin gelişmesiyle şu anda biliyoruz ki sigara çok zararlı ve birçok kanser çeşidine sebep olmaktadır. Hem kişinin kendisine hem ailesine zararlıdır. Yanında oturanlara bile zarar vermektedir. Bundan dolayı ‘haram’ diyenler çoğalmıştır.

Sigara hakkında şunu diyebiliriz;

Sigara haram mıdır yoksa mekruh mudur? Mekruh ise tenzihen mekruh mu yoksa tahrimen mekruh mudur? Helale yakın basit mekruh mu yoksa harama yakın daha kötü bir mekruh mu?

Bu tartışılabilir. Tenzihen mekruh diyen pek yoktur. Mekruh diyenler de tahrimen mekruhu kastediyorlar.

Hanefiler de bir şeye mutlak olarak mekruh dendiği zaman tahrimen mekruh kastedilir. Yani harama yakın mekruh kastedilir. Dolayısıyla buna ya harama yakın mekruh diyeceğiz ya da haram diyeceğiz. Yani helal olmadığı meydandadır. Hem israf var hem kendine hem de insanlara zarar vermektedir. Bu yönüyle bakıldığında ya tahrimen mekruh ya haram denilmesi gerekiyor.

Eğer kişiyi ölüme götürecek ise ya da bir uzvunu -ciğer gibi mesela- ciğerini telef edecek kadarsa bu ‘haram’ olur. Kişinin sigarayı bir uzvu telef edecek ya da ölecek kadar içmesi elbette ki haram olur. Çünkü kendini öldürmek ya da bir uzvunu telef etmek haramdır. Allah’ın verdiği emanete ihanettir. Bu beden bize Allah’ın bir emanetidir.  Ama eğer bu şekilde değilse yani içiş şekli içme miktarı kendinin sağlık durumu bir uzvunu telef ya da tamamen ölümüne sebep olmuyorsa -elbette sağlığına kısmen de olsa zarar veriyordur-  ama tamamen telef etmiyorsa buna da tahrimen mekruh denilebilir.

Ali Erbaş Sigara Konusunu Gündeme Getiriyor Olması Faydalı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş sigara konusunu gündeme getiriyor olması faydalı. Bir hoca olarak bu konuda konuşmasında fayda var. İnsanlar sigarayı terk etsinler, elbette ki biz de bunu isteriz. Yılda yüz bin kişinin ölmesi de hakikaten çok büyük bir rakamdır.

Bakın pandemi meselesi; çok büyütülüyor değil mi? Pandemi, pandemi, pandemi, covid-19… Çocuklar bile ezberledi. Bir yıldan beri var. Bir yıldır kaç kişi öldü?-Yirmi bin civarında. Bakın sigaradan her yıl yüz bin ölüyormuş. İshalden şu kadar, kanserden şu kadar, zatürreden, gripten şu kadar. Aslında çok daha fazlası ölüyor. Onlar hiç gündeme gelmiyor. Bakın sigaradan bile ölen yüz bin. Şu pandemiden dolayı ölenden dört kat -ki bu da resmi rakam- belki de daha fazladır. Gerçek rakamı da Allah bilir… Covid-19’dan ölmediği halde covid-19’dan öldü denilen var onu da biliyoruz. Belki de covid-19’dan ölenler verilen rakamdan daha da azdır.

Sigaradan ölenlerin sayısı yılda yüz bin daha da fazladır. Elbette bu büyük bir rakamdır. Ve sigaradan uzak durulması icap eder. Bu konuya tüm hocaların temas etmesinde fayda vardır.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ‘Sigara Haramdır’ Fetvası Hakkında Açıklama!

Gündeme İslami Bakış Programını İzlemek İçin Buraya Tıklayınız.

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu cevaplara alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here