Sattığım Malı Alan Kişiler Hileyle Satıyor. Bana Vebali Var Mıdır?

0
Sattığım Malı Alan Kişiler Hileyle Satıyor. Bana Vebali Var Mıdır?
Sattığım Malı Alan Kişiler Hileyle Satıyor. Bana Vebali Var Mıdır?

Alparslan Kuytul Hocaefendi, “Mal alım-satımı yapıyorum. Sattığım malı alan bazı kimseler su katarak malın kilosunu arttırıp satıyor, hile yapıyorlar. Bu durumda bana vebali var mıdır?” sorusunu cevapladı.

Vebali şöyle vardır; eğer bu kişi onların su kattığını biliyorsa elbette ki buna engel olmak zorundadır.“Yapmayın, etmeyin” demek zorundadır. Onlardan mal alanlara da bu durumu ihbar etmesi gerekir. “Sizin mal aldığınız bu adamlar, bu malın içine su katıyor, haberiniz olsun” denilmelidir. Bu durum “nehy-i anil münker” kapsamındadır. Kötülüğü gördüğümüz zaman mümkünse engel olmak zorundayız.

Ben dürüst bir satış yaptım. O sonradan su kattı, ondan bana ne. Onun su katmasından; evet, sana ne! Ondan dolayı sen günahkar değilsin tabi ama ona engel olmadığın için günahkar olursun. Eğer senden o malı almazsa içine suda katamaz. O zaman ona “su katmama şartını koşacaksın!” Senin haberin olmadan katarsa ondan sorumlu değilsin. Sana Vebali yoktur. Ama sen biliyorsun ki bu adam bunu alıyor ve içine şunları katıp insanları aldatıyor. İnsanlara söyleyeceksin ya da ona mal vermeyeceksin. Evvela öğüt vereceksin. Öğütten, anladı anladı. Anlamazsa ona mal vermeyeceksin. Biliyorsun ki bu adam bu haramı yapacak; kesin,%100. Ona mal veremezsin ama bilmiyorsun ve o yapıyor; bundan mes’ul değilsin.

İzlemek İçin;

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu cevaplara alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here