Ölü İçin Feryat Etmek Ölüye Zarar Verir Mi?

0

Alparslan Kuytul Hocaefendi, cuma tefsir dersi sonrası kendisine yöneltilen “Ölü İçin Feryat Etmek Ölüye Zarar Verir Mi?” sorusunu cevapladı.

Ölü için feryat etmek ölüye zarar verir. Bazı kimseler ölmeden evvel çocuklarına ve akrabalarına, ben ölürsem ağlarsınız değil mi, diyorlar. Ya da bazı bölgelerde insanları ağlatmak için parayla ağıtçılar kiralanıyor, bunlar ağlama uzmanlarıdır. Eğer böyle bir şey istediyse; ağıtlar yakıyorlar, ağlıyorlar ve ağlatıyorlar.

Peygamberimiz ‘ağlayanlar ağladıkça ölüye kabirde azap edilir’ diyor. Bununla ilgili hadis var.Bu durumda ölünün kabahati nedir? Hadisin şerhinde muhaddisler demişlerdir ki, ölü ölmeden evvel böyle bir şey istediyse ağıtçıların ağıdından dolayı azaba uğrar.

Kendisi (ölen kimse) ölmeden önce ağıt yakılmasını ve ağlanmasını istemediyse,“Kimse kimsenin günahını çekmez” (Fatır/18) Dolayısıyla da başkasının günahından ona ne?

Kendi istemediyse; ağıtçılar ağıt yapıyorlar, bir sürü bağırıp çağırıyorlar, dizlerine-başlarına vuruyorlar ise günahı onlaradır, kabirdekine azap edilmez.Ölmeden önce bunu söylemeli, benden sonra böyle şeyler yapmayın, demelidir. Zaten dizine vurmak, saçını başını yolmak, yüzüne vurmak gibi hareketler haramdır, isyan kapsamındadır, kadere isyandır.

Müslüman üzülür, ağlar ama isyan etmez.

Eğer ölü hayattayken böyle bir şey istediyse onlarda yaptıysa ölüye azap edilir ama kendi istemediği halde akrabaları yaptıysa kimse kimsenin günahını çekmeyeceği için ölüye azap edilmez.

İzlemek İçin;

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu cevaplara alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here