Ölmüş Kimseler İçin Kurban Kesilir Mi?

0
Ölmüş Kimseler İçin Kurban Kesilir Mi?
Ölmüş Kimseler İçin Kurban Kesilir Mi?

Son zamanlarda halkımız arasında yaygınlaşan “ölü kurbanı” veya “kabir kurbanı” diye isimlendirilen ölmüş biri adına kesilen kurban çeşidi dinen var mıdır?

Hayır, kesilemez. Yani onun adına kurban olarak değil de Allah rızası için kurban kesersin, sevabını ona bağışlarsın. Etini fakirlere dağıtırsın, sevabını bağışlarsın, bu şekil de olur. Ama bildiğimiz kurban olmaz. Hayır yapmış olursun. Çünkü insan öldüğü zaman amel defteri kapanıyor ve artık farzlar ona farz olmuyor, vacipler ona vacip olmuyor, haramlar ona haram olmuyor. Dolayısıyla bu kurban Hanefilerde vaciptir. Artık o ölen kişiye vacip değildir. Ölünün böyle bir ibadeti yoktur. ‘Onun adına kurban’ diye bir şey yok. Ama Allah için bir koyun kesersin. Kurban Bayramı’nda kesilen, vacip olan bir kurban yok. Onun dışında kesiyorsan kesersin. Kurban Bayramı’nda da olur, başka zaman da olur. Ama benim tavsiyem budur. Bu şekilde davrananlar çoğalıyor.

Ölü adına kurban kesme bidattir. Sünnette böyle bir şey yok. Ölü adına kurban kesilmez

Ölmüş Kimseler İçin Kurban Kesilir Mi?
Ölmüş Kimseler İçin Kurban Kesilir Mi?

Eğer kişi ölmeden evvel vasiyette bulunduysa, kendi malından birinin hacca gönderilmesini istediyse, kendisi hasta gidemiyorsa o zaman gönderilebilir. Hac istisnadır. Bunun hakkında hadisler var. Kendi yerine, bir kişi daha sonrasında mesela babasının malından, babası vasiyet ettiyse ölmüş babası yerine hacca gidebilir. Ama kurban öyle değildir. Yani ölmüş kimsenin yerine kurban kesilmez. Böyle bir bidat yayılıyor, bu yapılmamalıdır. Efendim ben kurban olarak değil ama Allah rızası için kesip dağıtmak istiyorum. O zaman Kurban Bayramı’ndan önce veya sonra kes. Madem ki kurban olarak değil. O zaman kurbandan sonra kesersiniz.

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here