Ramazanda Oruç Bozmanın Kefareti Nedir?

0
Ramazanda Oruç Bozmanın Kefareti Nedir?
Ramazanda Oruç Bozmanın Kefareti Nedir?

Ramazan ayında oruç bozmanın kefareti nedir? Orucu kasten bozmanın cezası nedir? Ağır işte çalışanlar oruç bozabilir mi? Keyfi oruç bozmanın cezası nedir?

Kefaret, Keyfi Olarak Orucu Bozanlar İçindir

Ramazan ayında tarlada ağır işte çalıştığım için 5 gün orucumu bozmuştum. Şafii mezhebindenim. Bu durumda ne yapmalıyım?

Orucu bozmak iki türlüdür. Burada neyi kast ediyor? Bilmiyorum. Oruca niyet etmediyse, başlamadıysa zaten sorun yoktur. Oruca başladı da çalışırken çok kötü oldu, bozduysa bunda da sorun yoktur. Buna kefaret gerekmez. Çünkü sağlığı tehlikeye düştüyse bu durumda oruç bozulabilir. Gününe gün kaza eder, kefaret gerekmez. Sahura kalkmadı ve niyet etmediyse yani oruca başlamadıysa bunda da sorun yok. O işi yapmak zorundaysa ve dayanamayacağını biliyorsa, bozmak zorunda kalacağından eminse, tutmayabilir.

Gerçekten de tarlada, inşaatta çalışmak çok zor. Babam çiftçiydi. Biz çocukken bazen babam bizi tarlaya götürürdü. Köyde gerçekten güneşin altında, bırak çalışmayı gezmek bile çok zordur. Ben hatırlıyorum, büyüklerimiz anlatırlardı. Pamuğa gelen, pamuk amelesinden güneşin altında çalışırken bayılanlar olurdu. Şimdi böyle bir insan nasıl oruç tutsun? Çalışmaması mümkünse çalışmaz. Çalışmak zorundaysa, o iş hemen o gün yapılmak zorundaysa yaptığı zaman da dayanamayacaksa orucu bozmak zorunda kalacaksa ya da sağlığı çok kötü tehlikeye düşecekse oruç tutmayabilir. Niyet etmediyse zaten sorun yoktur. Böyle bir insan için sorun yoktur. Niyet ettiyse kötülendiyse orucu bozmak zorunda kaldıysa yine sorun yoktur.

Kefaret keyfi olarak orucu bozanlar içindir. Oruca başlayıp bozmuş olanlar içindir. Keyfi olarak oruç tutmayan, oruca hiç başlamayan, niyet etmeyen kişi günah işlemiştir ama kefareti yoktur. Çünkü hiç başlamamış günah işlemiştir. Ama gününe gün kaza eder. Kefaret tutmaz. Eğer bu kişi ramazan ayında hiç başlamamışsa, gece niyet etmemişse ve oruç tutmama niyetiyle zaten gecelemiş ise dediğim şekilde bir sorun yoktur. Kişi oruca başladı çok da kötü olmadığı halde orucu bozduysa o zaman kefaret gerekir. Ama kötüleşti ve bozmak zorunda kaldıysa bir şey olmaz. Sadece kaza tutar.

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here