‘Bayram Namazını Evde Kılabilirsiniz’ Fetvası Hakkında

0


Bu yıl Koronavirüs sebebiyle camiler kapalı olduğu için Diyanet bayram namazının camide kılınamayacağını bunun yerine herkesin evinde bayram namazı ya da kuşluk namazı kılabileceğini açıkladı. 

Alparslan Kuytul Hocaefendi Bayram namazının evde kılınması meselesini attığı tweetlerle değerlendirdi:

Bayram Namazı Şafilerde Sünnet Hanefilerde Vaciptir

-Bayram namazı, Hanefilerde vacip Şafiilerde müekked sünnettir. Hanefi mezhebinde Bayram namazı hutbe dışında Cuma namazının tüm şartlarını taşır ve Cuma namazı gibi cemaatle ve mescitte kılınması zorunludur, evde ya da tek başına kılınamaz. Şafii mezhebinde #Bayram namazı sünnet olarak görüldüğünden münferiden de kılınabilir. 

Hükümet ve Devlet Politikasına Uygun Fetva

-Türkiye’de ekseriyet Hanefi mezhebinden olduğu halde mezhep belirtmeden ‘evinizde tek başına kılabilirsiniz’ demek, hükümetin ve devletin politikasına uygun konuşmaktan başka bir şey değildir.

Hanefilerde Bayram Namazı ve Cuma Namazı Arasında Fark Yoktur

-Bayram namazının evde ve münferiden kılınabileceğini söyleyenler, o halde Cuma namazı için de aynı şeyi söylesinler. Çünkü #Bayram namazı, Cuma namazıyla aynı şartlara göre kılınabilmektedir. Bugün ‘Bayram namazını evinizde kılın’ diyenler, yarın ‘Cuma namazını da evinizde kılın’ derlerse hiç şaşırmamak gerekir. Çünkü fıkha göre değil, devletin tavrına göre tavır belirledikleri ortadadır. Bu görüşü ortaya atanların çoğu, Hanefi mezhebinden olduğu halde #Bayram yasağı kararına karşı toplumda oluşan tepkiyi azaltmak için alelacele televizyonlara çıkıp bu şeklide açıklamalar yapmaktadırlar. Ramazan ayının sönük geçmesinden rahatsız olmadıkları gibi #Bayram namazının iptalinden de rahatsız değildirler. 

5 Gün Sonra Cuma Kılacaksak Yarın Neden Bayram Namazı Kılamıyoruz? 

-Ayrıca 5 gün sonra Cuma namazının kılınmasına izin verildiğini de görmezden gelmektedirler. 5 gün sonra Cuma namazı kılınmasına izin verileceğine göre yarın #Bayram namazı kılınmasına da izin verilemez miydi?

AKP Tarihe Böyle Geçecek

-Birçok idarecinin şantaj altında esir edilmesi, Müslümanların gafleti ve sessizlikleri yüzünden Ramazan Ayı sönük geçtiği gibi #Bayram namazı da kılınamayacak, AKP ve onun politikaları doğrultusunda konuşanlar tarihe böyle geçecektir.

Avrupa’da İbadet Serbest Türkiye’de Yasak

-Çok daha fazla insan ölmesine rağmen Amerika’da ve Avrupa’da bile tüm ibadethaneler açıldı. Türkiye’de ölüm oranı çok daha az olduğu halde hâlâ mescitlerin kapalı olması, #Bayram namazına bile izin verilmemesinin maksadının başka olduğu açıktır.

Herkese hayırlı geceler…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here