Kurban Fiyatı Nasıl Belirlenir?

0
Kurban Fiyatı Nasıl Belirlenir?
Kurban Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Kurban alırken fiyatını çıkacak ete göre belirlemek caiz mi?” Sorusuna şu şekilde cevap verdi: ‘Evet, caiz. Kurbanı tümden almış oluyorsunuz. Etin kilosu belli, hayvanı şu fiyattan alacağım, diyorsunuz. Derisi, kellesi, her şeyi size ait hayvanın tamamını almış oluyorsunuz. Etin de kaç kilo geleceği kesin belli değil ama yaklaşık olarak bellidir. Fiyatı belli, kilo fiyatı da belli. Dolayısıyla bir meçhuliyet yok. Belki karkas, gövde olarak kaç kilo çıkacağı belli olmayabilir ama yaklaşık olarak bellidir. Kilosu tayin edilmiş olduğu için sorun olmaz.’ dedi.

Sorunun tamamını okumak için;

Evet, caiz. Kurbanı tümden almış oluyorsunuz. Etin kilosu belli, hayvanı şu fiyattan alacağım, diyorsunuz. Derisi, kellesi, her şeyi size ait hayvanın tamamını almış oluyorsunuz. Etin de kaç kilo geleceği kesin belli değil ama yaklaşık olarak bellidir. Fiyatı belli, kilo fiyatı da belli. Dolayısıyla bir meçhuliyet yok. Belki karkas, gövde olarak kaç kilo çıkacağı belli olmayabilir ama yaklaşık olarak bellidir. Kilosu tayin edilmiş olduğu için sorun olmaz.

Ne kadar et çıkacaksa ona göre fiyat. Bu ne demek? Karkas olarak tartacağız. Karkas olarak şu fiyattan bu şekilde yapılan anlaşma. Aslında bütün kasaplar bu şekilde alırlar. Kasaplar canlı almazlar. Çünkü canlı alan zarar eder. Neden? Çünkü hayvan sahipleri hayvanı satışa götürürken bol bol yediriyor, içiriyor. Büyük başlar 30 kg yiyor, 10 kg da su içiyor. Yani alan zarar eder. Canlı olarak tartar ve alırsanız, zarar edersiniz. O yüzden de işi bilenler kesildikten sonra karkas, gövde olarak alırım, diyor. Ona göre fiyat biçiyor. Yine her şey kendine ait. Derisi kellesi vs. Bu şekilde hiçbir meçhuliyet, kapalı bir nokta kalmıyor. Sadece kaç kilo geleceği belli değil. O da normaldir.

Diyelim ki tarlada kamyonu karpuzla dolduruyor ve kantara götürüyorsunuz. Kaç kilo geleceği belli değil ama yaklaşık olarak bellidir. Önemli olan fiyatının belli olmasıdır. Fiyat belli o halde kapalı bir nokta yoktur. Kaç kilo geleceği önemli değil. Diyelim ki hayvan karkas olarak ya 200 kilo ya 300 kg. Sonuçta fiyatı belli ve bu şekilde kurban alınabilir.  

Taksitle kurban alınır mı?

Evet, bir mahsuru yok.

Programın tamamını izlemek için;

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here