İmam Nikahı Şart Mıdır?

0
İmam Nikahı Şart Mıdır?
İmam Nikahı Şart Mıdır?

Annemle babam 38 yıldır evliler fakat bunlar imam nikahı kıymamış ve bu evlilikten 4 çocuk var. Ne yapmamız gerekiyor?

Hanefilerde evliliğin rüknü icap ve kabuldür. İcap ve kabul bir tarafta bulunur. Adaylardan birisi talepte bulunur. Şahitlerin huzurunda bir taraf kabul eder şartları diğer şartlarda gerçekleştiğinde nikâh gerçekleşmiş olur.  İmam nikâhı diye bir şey şart değildir önemli olan kullanılan lafızlardır. ‘Kabul ettim’ gibi geçmiş zaman sigasıyla kullanması, şahitlerin olması, evliliğe mani bir durumun olmaması, kız ise babasının izni olması vs.  Nikahın birtakım şartları vardır. Her biri bir kaç maddedir. Şartları yerine geliyorsa nikâh kıyılmış olur. İmam nikâhı diye bir şey yok hattı zatında;  imam nikâh kıymıyor aslında nikâh da yol göstericilik yapıyor.  Nikâhı kıyan kız ve erkektir. ‘Kabul ettim’ diyenler onlardır. Nikâh ne ile kıyılmışsa rükün odur.  Rükünler nelerdir?  İcap ve kabul; kızla erkekten gelmektedir. Birisi icap eder diğeri kabul eder nikah tamam olur.  Bunu yapanlar onlardır imam veya hoca yapmıyor bunu.  Hoca sadece yol göstermiş oluyor. Mesela şahitlerin huzurunda diğer şartlar varsa kızın ailesinin izni gerekir mi gerekmez mi tartışmalıdır. Çoğunluğa göre kızın velisinin izni gerekir.

Evliliğin Şakası Olmaz!

 Diyelim ki birkaç kişinin yanında şahitliğe uygun olanın birisi kız. Kız erkeğe ya da erkek kıza (fark etmez) ‘Seninle evlendim’ dedi diğeri de kabul ettim dedi; nikahtır bu.  Bunun şakası yoktur. Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki: ‘’ Üç şeyin şakası da ciddidir, ciddisi de ciddidir; nikâh, talak ve köle azadı.’’ Mesela birisi bir kadına şaka ile ‘seninle evlendim’ diyor, o da ‘kabul ettim’ diyor. Bu nikâhtır.  Ben şaka yapmıştım diyemez.  Bunun şakası yoktur. Talakta, boşama da köle azadı da öyledir. Mesela kölesine ‘seni azat ettim’ dese tamamdır, azat etmiştir. Ben şaka yaptım diyemez.  Bunun şakası olmaz.  İslam ciddidir, ciddiyet ister. Bundan şaka olmaz.

  Bu kişiler resmi nikâh kıymış mıdır?  Mutlaka kıymıştır.  Düğününü yapmış mı?  Yapmıştır. Biz buna zina diyemeyiz. İmam nikahı yok vs. o halde bunlar zina etti haşa böyle bir şey iddia edilemez.  Bunlar Allah’ın emriyle resmi nikahı kıymışlar. Belki oradaki ifade biraz yanlıştır eksiktir. Kabul ediyorum demiş kabul ettim dememiş. Lafız da biraz problem olabilir ama sonuçta bu milletin içerisinde nikah kıyılmış, şahitleri var ve düğün yapmışlar. Herkes bunları evli olarak biliyor. Biz bunlara zina diyemeyiz.

Eğer nikâhta lafızlar da problem varsa ve hatırlıyorlarsa o gibi tehlikeden dolayı nikah kıyarlar ama geçmişten dolayı ‘günahkar olduk, cehenneme gideceğiz’ diye düşünmelerine gerek yoktur. Çünkü normalde resmi nikah kıyılmış.  Onu hiç gibi görmek yahut  tamamen yok gibi davranmak doğru olamaz ama eksik var ise;  tamamlanır, tekrar usulüne uygun nikah kıyarlar kafaları rahat olur.Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here