Lübnan’ın Başkenti Beyrut’taki Patlama Bir İntikam mı Yoksa Bir Gözdağı mı?

0
“Lübnan’ın Başkenti Beyrut’taki Patlama Bir İntikam mı Yoksa Bir Gözdağı mı?” kilitlendi Lübnan’ın Başkenti Beyrut’taki Patlama Bir İntikam mı Yoksa Bir Gözdağı mı?
“Lübnan’ın Başkenti Beyrut’taki Patlama Bir İntikam mı Yoksa Bir Gözdağı mı?” kilitlendi Lübnan’ın Başkenti Beyrut’taki Patlama Bir İntikam mı Yoksa Bir Gözdağı mı?

Lübnan’ın Başkenti Beyrut Limanı patlamasını haberlerden duyabildiğim kadarıyla biliyorum. Bildiğim kadarıyla henüz daha netleşmedi. Amerikan Başkanı bunun bir saldırı olduğunu söyledi. Bir istihbarata mı dayandı yoksa siyaseten mi böyle konuşuyor bilemiyorum. Ancak böyle bir patlamanın saldırı olmadan olacağını zannetmiyorum. Büyük bir intikam anlayışıyla yapıldığını ve bir gözdağı vermek amaçlı olduğunu düşünüyorum.

İsrail, Tüm Dünya Tarafından Kınanması Gereken Cümleler Sarf Etti!

İsrail, yapmış olduğu açıklamalar da Beyrut Limanındaki patlamadan memnun olduğunu göstermektedir. ‘Havai fişek gösterisi izledik’ dedi. Bu manada bazı sözler sarf etti. İsrail alay etti, sevindiklerini ifade etti ve tüm dünya tarafından kınanması gereken cümleler sarf etti. İsrail ne mal olduğunu bir kez daha gösterdi. Ve bu saldırının arkasında olma ihtimallerinin yüksek olduğunu göstermiş oldu. İsrail, Lübnan devletinden ziyade oradaki Lübnan Hizbullah’ından korkmaktadır. Lübnan Hizbullah’ı da hem Suriye devleti hem de İran devleti tarafından desteklenmektedir. Türkiye için Kıbrıs ne ise Suriye ve İran için de Lübnan odur. O yüzden Lübnan’daki örgütün gücü gayet yüksektir. Çünkü iki devlet tarafından desteklenmektedir. Hem eğitilmekte hem silahlandırılmaktadır. Her türlü ihtiyaçları karşılanmaktadır. Kıbrıs’ın Türkiye tarafından finanse edilmesi gibi.

Bu patlama hem Hizbullah’a hem Lübnan Devleti’ne hem de İran’a gözdağı maksadıyla gerçekleştirilmiş gibi görünüyor.

O kadar amonyum nitratın orada bulunması ne kadar mantıklıydı? İstanbul Boğazından geçerek oraya gitmiş. Boğazdayken böyle bir patlama olsaydı ne olacaktı? O da ayrıca düşünülmesi gerekir. Bu tür yüklü gemilerin boğazlardan ya geçirilmemesi ya geçirilirken çok özel önlemler alınarak geçirilmesi icap eder. Bakın nasıl bir patlama meydana geldi. İşte o gemiden indirilmiş olan amonyum nitratın patlamasıyla böyle bir patlama meydana geldi. Türk yetkililerin o gemiyi boğazdan geçirirken ne kadar önlem aldıklarını bilmiyorum ama eğer ciddi önlemler almadılarsa çok büyük bir hata yaptıkları meydandadır. Patlamaya hazır bir madde bu sonuçta.

Bizim şeker gübresinde olan amonyum nitrat sanıyorum. Burada da mesela bazı örgütler bunu kullanarak şeker gübresi dediğimiz gübreyi kullanarak yüzlerce kiloluk hatta tonluk bombalar yapmaktadırlar. Mesela Doğu ve Güneydoğu’da bazı askeri araçların geçişi esnasında patlatılan patlayıcılar da bundan yapılıyor. Bir ton ağırlığında. Nasılsa gübre çok ve her tarafta satılıyor. Onu patlatacak bir mekanizma yaptıkları zaman çünkü o gübrede o potansiyel var. Önemli olan onu patlatacak olan mekanizmayı hazırlamak. O mekanizma hazırlandığında onu patlatacak patlatıcı yapıldığında, o zaman amonyum nitrat bomba gibi patlamaktadır. Bir taraftan tehlikesiz bir madde, çünkü bütün çiftçilerimizin kullandığı bir gübredir. Ama diğer taraftan da bomba yapma maksadıyla da kullanılabilen tehlikeli bir maddedir. Bu kadar patlama ihtimali olan bir maddenin böyle bir arada olması ne kadar mantıklıdır. Bunların arasında mesafelerin olması gerekirdi. Birisi patlasa bile diğerlerini patlatmamalıydı. Cephanelikler ekseriyetle böyle yapılıyor. Aralarında mesafe oluyor. Biri patlasa bile diğeri patlamaz. Bu nasıl olmuşsa! Böyle bir şey saçma sapan bir şekilde depolanmış. Demek ki onun orada olduğunu bilenler biliyormuş. Ve onun nasıl patlatılacağını da biliyorlar. Büyük ihtimalle ya içerden patlattılar ya da belki kameralarda görülmeyen bir füzeyle patlatılmış olabilir.

Beyrut’taki Patlamanın Bir Gözdağı Olduğunu Düşünüyorum!

Beyrut’taki bu patlamanın bir gözdağı olduğunu zannediyorum. Ama konu henüz çok açık değil. Açığa çıktığında eğer tahmin ettiğim gibiyse Lübnan, Lübnan Hizbullah’ı ve İran bir misillemede bulunabilirler. Bunu yapan İsrail ise özellikle onlar da bir misillemede bulunabilirler. Belki de tahrik ediyorlar. Trump’ın ‘bu bir saldırıdır’ açıklaması aslında tahrik etmek ister gibi. Yani ‘siz de karşılık verin’ der gibi bir şey. Sanki saldırmak için bir bahane arıyorlar. Şu anda güçlü oldukları için bir hata yapılırsa, bir saldırı yapılırsa bütün güçleriyle büyük bir saldırıya geçmeleri mümkün olabilecektir. Hem Lübnan’a hem Suriye’ye hem İran’a. Belki de bunu planlıyorlar. O yüzden de ‘bu bir saldırıdır’ diye açıklama yapıp tahrik etmek istiyor. Ve siz de karşı saldırıda bulunun, demek istiyor olabilirler.

Bu hususta konuşmak için henüz erken. Biraz daha bir şeylerin ortaya çıkması lazım. Benim aklıma ilk gelen bunlar.

Beyrut Halkının Başı Sağolsun #Beyrut‘ta gerçekleşen patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz…

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

Tefsir dersinin tamamını izlemek için tıklayınız;

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here