‘Sözde Cumhurbaşkanı’ Tartışmasını Nasıl Değerlendiriyorunuz?

0
'Sözde Cumhurbaşkanı' Tartışmasını Nasıl Değerlendiriyorunuz?
'Sözde Cumhurbaşkanı' Tartışmasını Nasıl Değerlendiriyorunuz?

Alparslan Kuytul Hocaefendi Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘sözde cumhurbaşkanı’ ifadesini kullanmasıyla ilgili açıklama yaptı. “Kılıçdaroğlu’nun sözde cumhurbaşkanı ifadesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sorusuna Alparslan Kuytul Hocaefendi şu şekilde cevap verdi:

Kılıçdaroğlu’nun daha sonra yapmış olduğu açıklamayı okudum. Beş-on madde sayıyor.Bunlar; (https://twitter.com/KKnesoyledi/status/1348928665929850881?s=20)  Kılıçdaroğlu “Ben bunu niye söyledim?” deyip, “Şunlardan dolayı böyle söyledim” diyor. “Sözünden dönen bir Cumhurbaşkanı.” Diyor. “Papazı bırakmayacağım, ben hayattayken onu asla kimse götüremez, kimse hapishaneden çıkaramaz” manasında sözler söyleyen Cumhurbaşkanı, sonra onu bıraktı. Cumhurbaşkanı filan yerde şöyle dedi, sonra şöyle yaptı. Filan yerde şunu dedi, sonra böyle yaptı. Süleyman Şah türbesinin yerini değiştirdi vs. Bu gibi şeylerden dolayı bu ifadeyi kullandığını söylüyor. Onların üzerine tek tek konuşmamız mümkün. Dediklerinin hepsi doğru bile olsa seçilmiş bir Cumhurbaşkanına ‘sözde cumhurbaşkanı’ demek doğru olamaz. Ben bu ‘sözde cumhurbaşkanı’ sözünü önce maksadını aşan bir söz gibi zannettim. “Herhalde ağzından bir anda kaçtı” diye düşündüm ama daha sonrasında bunda ısrarcı oldu. “Sözümün arkasındayım” dedi. Anladım ki, bu aslında öyle bir anlık ağızdan çıkan bir söz değil. Öyle olsa özür diler, olur biter. Her insanın ağzından yanlış kelimeler çıkabilir.

Zaten bu ‘sözde’ kelimesi moda oldu. ‘Sözde Hoca’ diyorlar, ‘sözde sorumlu’ diyorlar. Mesela bir örgütü temsilen o şehirde sorumlu kişiye ‘sözde il sorumlusu’ derler. ‘Sözde bilmem ne’ diye hep böyle konuşulur. Madem sözdeyse o zaman niye ceza veriyorsunuz? Madem sözdeymiş o zaman ceza da vermeyin. Yani bu sözde kelimesi çok gereksiz ve çok fazla kullanılıyor. Bir kimse diyelim ki hocadır. Hocaysa hocadır. ‘Sözde Hoca’ demenin ne âlemi var? Yanlışı varsa yanlış dersiniz. “Hocadır ama işte şu yanlıştır” diyebilirsiniz. Bu kelime çok fazla kullanılır olduğu için önce “Acaba bir ağız alışkanlığı ile mi bunu söyledi?” diye düşündüm. Fakat sonra devamını getirdi. Yani sözünün arkasında olduğunu ifade etti. Ve bunu kullanmaya devam edeceğini söyledi. ‘sözde cumhurbaşkanı’ sözünü kullanmaya devam edeceğini söylemek, bu işin planlı olduğunu gösteriyor. Demek ki Kılıçdaroğlu bir noktaya varmak istiyor. Benim anladığım kadarıyla; herhâlde halkın gayrimeşru olarak görmesini sağlamak istiyorlar. ‘sözde cumhurbaşkanı’ ifadesiyle, ya halkın saygı duyması engellenmek isteniyor ya da artık seçimlere güvenilmesin ve gayrimeşru olarak kabul edilsin isteniliyor olabilir. Benim aklıma bu iki ihtimal geliyor.

Yarın Cumhurbaşkanına karşı bir darbe girişimi olsa Kemal Kılıçdaroğlu’na dava açılabilir. “Sen zaten sözde cumhurbaşkanı demiştin, demek ki sen onun Cumhurbaşkanlığını kabul etmiyordun. Darbe ile devirmeyi mi düşünüyordunuz, ne yapıyordunuz, bir plan mı yapıyordunuz?” denilebilir. Kılıçdaroğlu bu noktayı düşünmemiş olabilir, bu noktayı düşünsün. Kendisine bu şekilde söylenir. “Darbeden haberin mi vardı? Darbeyi biliyor muydun?” derler. Ben böyle bir şey demediğim halde sadece gelişmelere bakarak, Amerika’nın, Avrupa’nın, Afrika’nın Erdoğan’a yaptıklarına bakarak, “kalemi kırılmış” demiştim. Mahkemeye verdiler. Beraat ettim ama sonuçta böyle şeyleri kullanan bir ekip var karşımızda. Fırsat kolluyorlar. Bunu da kullanırlar. Yarın Cumhurbaşkanına karşı en ufak bir girişim olsa “İşte senin bu sözünden ötürü oldu. Sen böyle ‘sözde’ deyince insanlar da saygı duymaz oldu.” Veya “Sen bunun için mi, böyle saldırılar olsun, böyle darbeler olsun diye mi bunu başlattın?” gibi birtakım iddianameler hazırlanabilir. Bence bu meseleyi uzatmanın gereği yok.

Erdoğan seçilmiş bir Cumhurbaşkanıdır. Kemal Kılıçdaroğlu’nun o saymış olduğu on kadar maddenin hepsi doğru olsa bile, onlardan dolayı eleştiri yapabilirsiniz ama sonuçta halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanı var. ‘Sözde’ diyemezsiniz.

Halk tarafından seçilmiş bir insana ‘sözde cumhurbaşkanı’ demek doğru olmaz!

Ne zaman ‘sözde’ diyebilirsiniz? Eğer seçimler gayri meşruysa, hile yapıldıysa, deliliniz varsa, ispatınız varsa, toplumun büyük çoğunluğu ondan nefret ettiği halde o seçimi kazandıysa, toplumun büyük çoğunluğunun nefret etmesine rağmen %52 oy alıp o seçimi kazandıysa o zaman ‘sözde’ denir. Bir hile varsa ve delil varsa o zaman ‘sözde cumhurbaşkanı’ denilebilir. “Hile yaptı öyle kazandı. İşte delilleri de şunlardır” denilebilir. Aksi halde halk tarafından seçilmiş bir insana ‘sözde cumhurbaşkanı’ demek doğru olmaz. Bu başka manalara çekilir.

Biden’ın seçimi kazanmasından sonra Türkiye’de birtakım değişiklikler, konuşmalarda değişiklikler, dün konuşamayanların bugün konuşmaya başladığını görüyoruz. Herhâlde birçokları Biden’dan bir şey bekliyor. Amerika’nın yeni yönetiminden bir şey bekliyor. Amerika’ya kim güvendiyse yarı yolda kaldı. Kimse Amerika’ya güvenerek iş tutmasın. Kullandığımız ifadeleri iyi seçmeliyiz.

Eleştiri yapalım ama meşru olanı gayrimeşru göstermeyelim. Eleştiri yapalım ama iftira atmayalım. Her şeyin bir sınıra ihtiyacı var. Eleştirinin de bir sınıra ihtiyacı var. Bunu hükümet tarafı kullanır. Size faydası olmaz, hükümet tarafına faydası olur. “Seçilmiş, halkın seçtiği bir Reis-i Cumhur ile bu şekilde, ‘sözde’ diyerek alay ediyorlar. İşte bunlar böyle” derler ve aslında bu bir hata olur ve bu hatayı da hükümet tarafı kullanır. ‘sözde cumhurbaşkanı’ sözü siyaseten de uygun değil, mantıklı da değil. Doğruluk açısından da doğru değil, yanlıştır. ‘Sözde’ ifadesi kabul edilemez. Keşke daha sonrasında “Ağzımdan kaçtı, yanlışlıkla söyledim” deseydi olur biterdi, konu kapanır giderdi. Kanaatimce bir hata oldu. Bu hatadan dönülmelidir.

Sorunun videosunu izlemek için;

Gündeme İslami Bakış Programının İzlemek İçin Buraya Tıklayınız

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu cevaplara alparslankuytul.com resmi youtube hesabından ulaşabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here