Cuma Namazı Hangi Durumlarda Terk Edilir?

0

Cuma Namazı Hangi Durumlarda Terk Edilir? Korona virüs Sebebiyle Cuma Terk Edilir Mi? Alparslan Kuytul Hocaefendi cevaplandırdı.

Cuma Namazı Hangi Durumlarda Terk Edilir?

Seferiyseniz, sefer mesafesindeyseniz, cuma namazı kılmayabilirsiniz. Yani mukim olanlara farzdır. Çocuklara farz değil, delilere farz değil, kadınlara farz değil, seferi olanlara farz değil, felçli olanlara farz değil, götürecek kimsesi olmayanlara da farz değildir. Bu gibi durumlarda cuma namazı o kişiden düşer. Sakatsa ya da yatalaksa bulunduğu yerde ima ile namazını kılar ya da körse evinde öğle namazı olarak kılabilir. Bu gibi durumlarda cuma kılması kendisinden düşer. Terk etmesi caiz olur. Ya da hapis gibi birtakım zaruri durumlarda cumanın terki mecburen olmaktadır ve mahkumlar için bu caiz görülmüştür.

‘Caminin köyümüze uzak olmasından dolayı, kötü hava şartları veya şu anda salgın sebebiyle cuma namazı terk edip öğle namazını kılmak caiz olur mu?’ Cami biraz uzak olabilir. Ne olur yani? Bir işin için, icabında kalkıp şehrin bir ucundan diğer ucuna gidiyorsun. Ne kadar uzak olabilir ki cami? Yani camiye gidilmesi gerekir.

Kötü hava şartları vs. Bunlar da ne kadar kötü hava şartları olabilir, bilmiyorum. Çok kötü hava şartları varsa gerçekten, her tarafı sel götürüyorsa, tamam. Öyle bir durumdaysa cuma kılınmayabilir. Ama öyle bir durum oluyor mu? Kaç kişinin hayatında, kaç defa başına gelmiştir? Mesela selden dolayı camiye gidememiştir. Her taraf çok berbat. Çamur, sel suları her tarafta ve camiye gitmek mümkün değil. İnsanın hayatında bir defa ya olur ya olmaz. Bunlar çok farazi şeyler. Ama böyle bir durum olursa, olabilir mi? Evet, olabilir. Namazını evde öğle namazı olarak kılabilir.

Korona virüs Sebebiyle Cuma Terk Edilir Mi?

Salgın sebebiyle cuma namazını evinde öğle namazı olarak kılabilir mi? Hayır. Çünkü maskesini de takabilir, mesafeli de durabilir. Kendinden çok korkuyorsa, kimseyle tokalaşmaz, kimseye yaklaşmaz, olur biter. Bunun çaresi var. O yüzden bundan dolayı cumanın terki caiz olamaz.

Ben baştan beri bunu söyledim. Diyanet birtakım baskıların altında. Hemen cuma namazını kaldırıverdi. Önlemini alarak cuma kılınabilirdi. Bunu yapmadılar.

Eğer bu bir yanlış içtihad ise belki Allah affeder. Ama baskılara teslim olmaksa bunun hesabını Allah’a verecekler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here