Kuş Beslemek ve Satmak Caiz mi?

0

Kuş Beslemek ve Satmak Caiz mi? Alparslan Kuytul Hocaefendicevaplandırdı.

Kuş Beslemek ve Satmak Caiz Mi?

Bizim çocuklara birisi böyle bir kuş getirmiş, kalbim razı değil ama bu kuşların bırakıldığı zaman öldüğünü söylüyorlar. Hayvanları siz bu hale getirdiniz!  Hayvanları bu hale getiriyorlar ondan sonra da ‘bırakırsak ölür’ diyorlar. Normalde o hayvan tabiatta olsaydı o şekilde alışır giderdi. Kendi rızkını arar, özgür olarak uçardı. Bu şekilde hayvanları kafese koymaya benim vicdanım el vermiyor.

‘Haram diyemem, helal olduğunu da düşünmüyorum. Mekruh olarak kabul edilebilir.’ Bu işin ticaretini yapmak ve sürekli bundan para kazanmayı da ben doğru görmüyorum.Mekruhtan mekruha fark vardır. Bir mekruh vardır yılda bir defa yaparsın, bir mekruh vardır her gün yaparsın, bir mekruh vardır günde yüz defa yaparsın, bunların hepsi aynı değildir.  Bu iş sürekli olan bir şeydir. Sürekli bundan para kazanıyor. Kuş özgür olmak için yaratılmış bir varlıktır. ‘Hayvan ona alışmış orada doğduğu orada büyüdüğü için farkında bile değil’ tarzında açıklamalar da yapılıyor. Ne kadar doğrudur kuşlara sormak lazım. O kuşu bıraksan gerçekten de dışarıda aç mı kalır? O kuş orada doğdu büyüdü diye hakikaten de oraya alışabildi mi? Mutlu mu orada? Hiç zannetmiyorum.

“Bülbülü altın kafese de koysan illa da vatanım” der. Bu işlerden uzak durmak lazımdır. Hiçbir kardeşimizin böyle bir meslek yapmasını ben tavsiye etmem. Çocuklar için belki eve geldiğinde biraz sevsinler diye bir müddet idare edilebilir. Hapisten çıktığımda bizim evde 3 tane kuş vardı. Çocuklara hediye getirmişler. Bende ‘bunlar ne?’ dedim. Ondan sonra sabahleyin bir tanesi öldü. Daha sonra hanım birini de meraklı bir çocuğu olan bir arkadaşına vermiş. Bir tane kuş kaldı.

Kafes Kuşları Doğada Yaşayamaz mı?

Çocuklar için bir şey demiyorum ama ondan da memnun değilim. Gerçekten yaşayamazlar mı tabiatta? Tam araştırmadığım için bilemiyorum ama bana çokta güzel yaşayabilirler gibi geliyor. Sonuçta kanatları var. Götürseniz ağaçlık bir yere bıraksanız, orada yavaş yavaş uça uça kanatları gelişmeye başlar. Tabiatta diğer kuşlar ne yiyorsa herhalde o da onlara baka baka öğrenir.

Kuşların kafeslere konulmasından razı değilim. Haramlığına dair kesin bir delilimiz yok ama fıtrata aykırı olduğunu anlayabiliyoruz ve en azından “mekruhtur” dememiz gerekiyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here