İslam’da Nazar Var mıdır?

1

Alparslan Kuytul Hocaefendi nazar konusuyla ilgili merak edilen tüm sorulara cevap verdi. Nazar hak mıdır? Nazarın belirtileri nelerdir? Nazar ne zaman tehlikeli olur? Gibi birçok soruya açıklık getiren Alparslan Kuytul Hocaefendi nazar duaları ve nazarla ilgili ayet hadislere de açıklamasında yer verdi. Nazarla ilgili yapılması gerekenlerin neler olduğuna da değinen Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin soruya verdiği cevabın tamamı şu şekilde;

Nazar Hak Mıdır?

Evet haktır. Mesela Allah-u Teâlâ Kalem suresi 51. Ayette şöyle buyuruyor: “O inkâr edenler, zikri (Kur’an-ı) işittikleri zaman, seni neredeyse gözleriyle devireceklerdi. ‘O, gerçekten bir delidir’ diyorlar.” Burada Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem kastedilmektedir. Demek ki öfkeyle ve hasetle bakmışlar.  Kur’an-ı Kerim onu anlatırken “Az kalsın seni gözleriyle devireceklerdi. Öfkelerinden hasetlerinden çatladılar. Allah’ın sana verdiği gücü, kuvveti görünce ve sana verdiği peygamberlik makamını görünce çatladılar.” 

Nazarın Belirtileri Nelerdir ve Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Nazarın gerçekleşmesi için hased edilmesi lazımdır. O yüzden Nas Süresi 5. Ayette “Vemin şerri hâsidin iżâ hased” “Haset ettiği zaman haset edenin şerrinden Allah’a sığınırım” demek ki haset etmezse sorun yok, haset ettiğinde tehlikeli oluyor. 

Nazar dediğimiz kişinin gözünden farklı bir ışın çıkıyor ve yakın mesafede isen etkiliyor, uzakta isen etkilemiyor. Mesela buradan diyelim ki böyle bir (hâsid ya da hasîd ikiside caiz) hâsid bir insan uzakta olan bir başka insanı kıskansa nazarı ona değmez. O kişi yakındaysa eğer hased ettiğinde gözünden çıkan ışın onu etkilemektedir.

Nazar Duaları Var mıdır? Ne Yapılması Gerekir?

Peygamberimize böyle bir çocuğu getirdiler. Ve “Bu çocuğa nazar değmiş Ya Rasulallah” dediler. Efendimiz dedi ki “kimden şüphe ediyorsunuz?” “Filan kimseden” dediler. O kimse baktı, ondan sonra hasta oldu. Yukarıdaki hadisin devamında Efendimiz “kimden şüphe ediyorsunuz?” “Filan kişiden” dediler. İnsanlar tahmin ediyor. Çünkü sağlıklıyken bir anda çocuk hastalanıyor ve bu adamın hased eden biri olduğunu herkes anlıyor. Zaten böyle insanlar ekseriyetle etrafında tanınır. Sürekli onun bunun malını, mülkünü, hayatını, güzelliğini, her şeyini kıskanır.  Aslında bunlar tanınan insanlardır. Efendimiz demiş ki “gidin ona söyleyin, leğenin içinde abdest alsın, o abdest suyuyla çocuğu banyo yaptırın.”  Öyle yapmışlar ve çocuk iyileşmiş. ((İbni Mâce, Tıb: 32, Müsned, 3: 447)

Bu hadisten şunu öğreniyoruz; demek ki nazar vardır ve çaresi de nazarı değmiş olan kimsenin bir leğende abdest alması ve o suyla çocuğun banyo yaptırılmasıdır. Nazar değen büyük bir insan da olabilir. Eğer nazardan ise bu ona fayda eder.  Belki de ondan değildir başka bir şeydendir, o zaman da artık doktora gidilmesi gerekir.

(Benim abim de öyle ölmüş, yani hayatta olsaydı, benden aşağı yukarı 11-12 yaş büyük olacaktı. Böyle daha 1-2 yaşındayken vefat etmiş. Annem anlatırdı.  Çok güzelmiş, saçları da sarıymış.  Annem onu banyo yaptırmış köy yerinde.  Biraz da uyutmuş ondan sonra çocuk kalkmış, tertemiz yüzü, yanakları al al olmuş çok güzel bir çocuk.  Orada da af edersiniz kötü yollardan gelmiş birisi varmış, (birisi bu kadını almış onunla evlenip köye taşınmışlar) kadının çocuğu da olmuyormuş. Çok kıskanç ve ahlaksız bir kadınmış, o sırada evimize gelmiş (köyde oluyor bu olay) abimi işte küçük çocuğu görünce ‘şunun güzelliğine bak’ demiş. Çocuk sağlam, sağlıklı hiçbir şey yok biraz sonra boğazı kapanmaya başlıyor, sesi değişiyor az sonra hemen fenalaşıyor, o zamanın şartlarında araba da yok. Traktörle veya at arabasıyla hastaneye kaldırıyorlar. Seyhan Nehri’nin karşısında eskiden hastane vardı oraya kavuşturuyorlar. Hastanenin kapısında vefat ediyor.  Hiçbir şey yok.  Annem hep bunu anlatırdı.  “O kadının nazarı değdi” derdi.)

Nazar Ayetleri, Hadisleri Nelerdir?

Nazar haktır. Nazar var. Nazarla ilgili ayette var, hadis de var.

De ki: “Cinlerden olsun insanlardan olsun, insanların kalplerine vesvese sokan sinsi şeytanın şerrinden insanların rabbine, insanların mâlik ve hâkimine, insanların mâbuduna sığınırım!” ( Nâs Suresi-5)

Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellam: “Nazar haktır…” buyuruyor. (Müslim, Selâm: 42; İbni Mâce, Tıb: 3)

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here