Nişanlıların Görüşme Ölçüsü Nasıl Olmalıdır?

0

Nişanlıların Görüşme Ölçüsü Nasıl Olmalıdır? Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin cevabının tamamı şu şekilde;

İslam’a Göre Nişanlı Çiftlerin Görüşme Ölçüsü

Bunun sınırı koruyacaklarını çok zannetmiyorum. Onlara tavsiyem nişanı uzatmasınlar. Bir an evvel nikahlarını kıysınlar, düğünlerini yapsınlar. Eğer düğüne daha çok varsa nikahta kıymasınlar, telefonla da çok görüşmesinler. Pek çok olay duyuyoruz. Bana böyle sorular çok geldiği için biz daha fazla hadise biliyoruz. Bu gibi şeylerin sonu iyi olmuyor.

Nişanlılık döneminde haftada bir görüşme derken her gün görüşmeye başlıyorlar. Helal ve haram da gözetmeden karı koca gibi muhabbet, şakalaşma, gülüşmeler. Hâlbuki daha ortada nikah bile yok. Böyle olduğunu bilse bir başkası bu kızı ister mi? Bunlar nişandan döndüler diyelim. Erkek biliyor ki bu kız nişanlısıyla haftada bir diyordu ama büyük ihtimalle her gün görüşmüşler. Kim haftada birle kalır ki?  Bunun gerisi gelir ve sürekli görüşe görüşe bir muhabbet oluşur. Şakalaşmalar, gülüşmeler derken kişi bunun sonunun nereye vardığını da bilemez, güvenemez. Bir erkek kolay kolay böyle birini istemez. O yüzden bu işten zararlı çıkacak olan kızdır. Erkeklerin istemediği birbirine dönüşür, kendisi kaybeder.

Helal-Haram Sınırının Gözeterek Konuşmak Ne Demek?

Helal-haram sınırını gözeterek konuşmak demek; sadece cilve yapmamak demek değildir. Helal haram sınırı demek; gereksiz yere konuşmamak demektir. Senin ne meselen varda her hafta görüşeceksin? Mesela ne mesele var aranızda? Eğer düğün hazırlıkları ise zaten aileler görüşüyor. Kimse kimseyi kandırmasın bu gibi şeylerin sonu kötüdür. Gerçekten bir ihtiyaç var, bir durum var başkalarının da aracılığıyla olmuyor o zaman görüşebilir. Helal-haram sınırını gözetmek işte böyle olur.

Helal-haram sınırı derken; boş boş konuşmamak, lafı uzatmamak, gülmemek, şakalaşmamak, kötü kelime kullanmamak, beraber gezip tozmamak değildir. Güya ayıp kelimeler kullanmayınca helal haram sınırını gözetmiş oluyorlar(!) Hayır! ‘Helal haram sınırı gereksiz yere konuşmamaktır.’ Gereksiz yere konuşuyorsan caiz değildir. Bu senin karın mı? Değil.

Nişanlı ne demek?  Hiçbir şey değil demektir. Nişanlılıktan dönsen o kız iddet beklemez. Nişanlılık sadece bir örftür. Şer-i bir manası yoktur. Birbirini tanıma süreci diye atalar bunu böyle icat etmiş. Yoksa bunun hukuki bir karşılığı yoktur. Aramızda bir bağ yok aslında ama örf adette vardır, nişanlıdır derler. Şer ‘an bir bağ yok aranızda. Hangi sebeple görüşüyorsun?  Neyin oluyor ki? Niye başkasıyla görüşmüyorsun da onunla görüşüyorsun? Şer’an bir farkı yok ha başkası ha o. Ama önemli bir sebep olur o zaman başkasıyla da görüşe bildiği gibi nişanlısıyla da görüşebilir. Bunlar tadı kaçan şeylerdir. O yüzden ben yol vermek istemem böyle şeylere. Çünkü gençlerin halini biliyoruz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here