Gayrimüslim ile Ticari Ortaklık Yapmak Caiz Midir?

0

 Gayrimüslim ile Ticari Ortaklık Yapmak Caiz Midir? sorusunu Alparslan Kuytul Hocaefendi’ni cevablandırdı Sorunun tamamı şu şekilde;

Gayrimüslim ile Ticari Ortaklık Yapmak Caizdir. İlla ki ortaklık yapılan kişinin çok iyi bir Müslüman olması gerekmez. Kâfir de olabilir.

Ortaklık ticarettir. Sağlam esaslar üzerine bina edilmelidir. Ortağın Müslüman olmasından ziyade dürüst olması önemlidir. Müslüman ama sahtekâr ise olmaz olsun böyle ortak. Diğeri kâfir ama şahsiyetli, ahlaklı, dürüst bir insan. Vallahi ben onunla ortak olmayı tercih ederim. Sahtekâr bir Müslümanla ortak olacağıma; kafir, dürüst, şahsiyetli bir insanla ortak olmayı tercih ederim.

Hangi Durumda Kafir ile Ortaklık Caiz Olmaz?

Burada ortaklıkta esas olan din değildir. Esas olan dürüstlüktür.Ama şöyle olursa; Kafir olan ortağın dürüst bir insan. Ancak İslam düşmanı ve sen de onunla ortak olduğunda onun İslam düşmanlığı yapmasına yardımcı olmuş oluyorsun. Onun para kazanmasına yardımcı olmuş oluyorsun. O, kazandığı parayla İslam düşmanlığı yapıyor. Böyle bir şey olacaksa tabi onunla ortaklık caiz olmaz. Buradaki haramlık, kafir ile ortak olmanın haram olmasından değil. Haram liaynihi değil, haram ligayrihi. Başka bir harama sebep olduğundandır.

Eğer ortak olmak istediğin kimse kafir, İslam düşmanıysa ve sen onunla ortak olduğunda; o İslam’a zarar verebilecek bir güce ulaşacaksa elbette onunla ortak olmak bundan dolayı haram olur. Yoksa kafirle ortak olmak haram olduğu için değildir.

İslami yaşantıdan uzak olan ama Müslüman bir kimseyle ortaklık caiz mi?

Evet caiz. Kafirle bile caiz. Fakat hırsızsa, sahtekârsa, yalancıysa ortak olursan, pişman olursun. Böylesiyle ortak olan eninde sonunda pişman olur. İslami yaşantıdan uzak derken; mesela kişi içki içiyor, namaz kılmıyor ama dürüst, şahsiyetli, mert bir insan; ortaklık yapılabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here