Müslümanı Dinden Çıkaran Sözler Nelerdir?

0

Alparslan Kuytul Hocaefendi “Müslümanı Dinden Çıkaran Şeyler Nelerdir?” sorusunu cevapladı. Cuma tefsir dersinden sonra soruları cevaplan Hocaefendi “Bir kimse hangi sözleri söylerse veya hangi fiilleri yaparsa dinden çıkar? Gizli ve açık şirk nedir? Küfre düşüren sözler nelerdir? Gibi sorulara da açıklık getiren Alparslan Kuytul Hocaefendi iman-küfür sınırında bilmemenin mazeret olup olmadığına dair de açıklama yaptı. Alparslan Kuytul Hocaefendinin soruya verisi cevabın tamamı şu şekilde;

Dine girmenin yolu bir tane de dinden çıkmanın yolları çoktur. Hangi birini sayayım? Soru bu şekilde olmaz. İnsan bir şeyle Müslüman olur, milyon şey ile de kâfir olur!

Genel olarak şunu söyleyebiliriz: Mütevatiren sabit olan iman esaslarından birini inkâr ederse veya sabit olan mütevatir farzlardan birini inkâr ederse yahut mütevatir haramlardan birini inkâr ederse kâfir olur.  İman, ibadet ve haramlardan yahut Allah’ın şeriatından bir hükmü inkâr ederse, muamelata dair hükümleri (ahkâm ayetlerinden biri) Kur’an’da var olan bir hükmü inkâr ederse bunlar insanı kafir yapar ama bilmiyorsa ve o hüküm, ilmi bir mesele ise bundan dolayı inkâr etmişse bu insana anlatılmalıdır. Kâfir denilmemelidir.

Bilmemek Mazeret Midir?

İlmi meselelerde bilmemek mazerettir. Herkes her ilmi meseleyi bilemez. İslam herkesin âlim olmayacağını bilmektedir. Her âlimde her meseleyi bilemez. O yüzden ilmi bir mesele ise orada daha müsamahakâr davranılmalıdır. Herkesin bildiği içki, kumar, zina, faiz gibi bir haramı inkâr ediyorsa orada müsamahakâr olamayız. Çünkü o bilinen bir meseledir.  Ya da namaz, zekât, oruç, hac gibi herkesin bildiği farzlardan birini inkâr ettiğinde müsamahakâr olamayız.

Allah’a iman ve iman esasları konularında gizli şirk noktaları vardır. Hocalar ve cemaatler bunu halka öğretmedikleri için halk bu konularda cahildir. Gizli şirki ve konularını bilmemektedirler.  Bu yüzden de gizli şirke düşebilmektedirler. Bilen kişi için açık olan şirk, bilmeyen kişi için gizli şirk olabilmektedir. İşine gelmediği için bunu ne devlet öğretmektedir ne de hocalar öğretmektedir. Onlar devletten korktuğu için halk nereden öğrensin bunları, halk kitap mı okuyor?

Velhasıl; iman esasları, ibadetler, haramlar, şer’i hükümler Allah’ın hükmü olduğunu bile bile inkâr edilirse insan kafir olur. Burada bilmek önemlidir. Çünkü toplumun ilmi seviyesi meydandır. Onların bilmemesini hesaba katmak zorundayız. Öyle bir toplumda, öyle bir zamanda yaşıyoruz.

Dinlemek için tıklayınız?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here