Türkiye’de Atkı Bilançosu(!) 14 Ayrı Bölgede Tam 463 Kişi…

0

Furkan gönüllülerinin üzerinde “Alparslan Kuytul’a Özgürlük” yazılı atkı takarak yolda yürümeleriyle Türkiye’de hukuk literatürü yeni bir kavram kazanmış oldu. Özgürlük Simgeli Atkılar…
Önceleri sade bir atkı iken halktan ve emniyetten gördüğü yoğun ilgi ile taşıdığı mana daha da değer kazandı. Son 1 aydır aralarında bebek ve çocuklu annelerin de bulunduğu yüzlerce kişi, atkı sebebiyle saatlerce gözaltında tutularak mağdur edildi, hakarete uğradı, ifade verilmeye zorlandı.
Furkan Haber olarak özgürlük simgeli atkı sebebiyle yaşanan gözaltı vakalarına yakın mercek tuttuk ve atkının Türkiye genelindeki 1 aylık ağır bilançosunu kayda aldık. Tüm ayrıntılar şöyle;

FİKİR VE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE “GÖZALTI” DARBESİ

Eylem maksadı olmaksızın boyunlarına atkı takarak yolda yürüyen vatandaşların, hukuksuz bir şekilde gözaltına alınma vakası ilk olarak 06.10.2018’de Gaziantep’te yaşandı. Atkı sebepli haksız gözaltı vakasına daha sonraları ise  Ankara, Maraş, Mardin, Erzurum, Şanlıurfa, Kozan, Osmaniye, Mersin, Elazığ, Bolu, Kayseri ve İstanbul’da katıldı.

ATKININ AĞIR BİLANÇOSU

Kaldırımda atkı ile yürüyen vatandaşlar, taktıkları atkılarla ‘suçu ve suçluyu’ övmekten şüpheli bulunarak emniyete götürüldüler. Adana’da ise önce tutanak tutulup sonra emniyete çağrılan kişi sayısı 200’e yaklaştı. Böylece özgürlük simgeli atkı takmaları sebebiyle toplam 14 farklı bölgede 463 kişi gözaltına alındı.

TERS TEPKİ, KATILIM ARTTI

Tüm bu gelişmeler yaşanırken önemli bir detay ise tüm dikkatleri üzerine çekti. Özgürlük simgeli atkı ile yürüyenlerin birçok şehirde Emniyet tarafından mağdur edilmesi, haksız gözaltlarına maruz bırakılmaları özgürlük yürüyüşlerine olan ilgiyi arttırdığı görüldü.
Tüm engellemelere rağmen yürüyenlerin sayısında ciddi bir artış söz konusu… Bu hukuksuz engellemelere rağmen yürüyüşlere rağbetin artması ise Türkiye’nin “mücadele” tarihine geçecek gibi görünüyor.

NEDEN ATKI?

Furkan gönüllüleri, 9,5 aydır büyük bir hukuksuzlukla Bolu F tipi cezaevinde tecrit işkencesine maruz bırakılan Alparslan Kuytul Hocaefendi’ye destek olmak, toplumda zulme karşı farkındalık oluşturmak ve haksız tutukluluğa karşı özgürlük çağrısında bulunmak amacıyla, düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında taktıklarını ifade ediyorlar.
#BUNEATKIYMIŞBÖYLE

Atkı sebebiyle yaşanan hukuksuzlukları sosyal medyaya taşıyan Furkan gönüllüleri, sosyal medya kullanıcıları tarafından yoğun ilgi gördü. Binlerce vatandaş, bu çağdışı hukuksuz muameleye ilgili etiketlerde paylaşımlar yaparak tepki gösterdi. Ayrıca avukat, yazar-çizer ve insan hakları savunucuları ve bazı milletvekilleri durumu sert bir şekilde eleştirdi.

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here