Alparslan Kuytul Hocaefefendi: “Faizin Azı da Çoğu da Haramdır!

0

Geçen haftalarda bana (17 Ocak 2020 Tefsir dersinden sonra) Diyanet’in fetvası sorulmuştu. TOKİ ile ilgili devlet kredi veriyor. Devletin verdiği kredi, enflasyonun altında ben ona caiz dediğimde… bilen de konuşuyor bilmeyen de konuşuyor bazı kimseler internette: “Alparslan Hoca, faiz helal dedi” gibi şeyler söylüyorlar.

Faize helal diyen kafir olur. Sen nasıl konuşuyorsun? Sus bari cahilliğin belli olmasın. Faize helal demedim, şu faiz değil dedim. O da kendi görüşüm ile değil, İmam Ebu Yusuf’un görüşüdür. Hanefi mezhebinde bu görüş kabul edilmiştir ve bugünkü esnaflar için bu görüşe uymak şart olmuştur. Çünkü enflasyon yüksektir, üzerine enflasyon miktarınca koymadığı zaman esnafımız batmaktadır. Hocanın vazifesi; insanların sorunlarına şer’i çözümler bulmaktır. Nasıl ki bir doktor hastalıklarımıza çözüm bulmaya çalışır, hoca da toplumun sorunlarına şer’i çözümler, İslam’a uygun çözümler bulmak ile mükelleftir.

Bu soru zamanında İmam Ebu Yusuf’a da sorulmuş, o zaman da vardı. O da bu sorunu bu şekilde çözmüştür. Ben onu söylemiştim.

İşte faize helal dedi. Allah korusun. Faize helal diyen kafir olur.  Ondan sonra Alparslan Hoca girince biraz devlete, diyanete karşı yumuşadı mı? Ne yani artık onların istediği gibi mi konuşuyor? Terbiyesizliğin lüzumu yok. Benim konuşmalarım da hayatım da çıktığım gün yaptığım konuşmalar da meydanda, her gün yaptığım konuşmalarda meydandadır.

Eğer sen böyle bir şey görüyorsan söyle. O ilmi bir meseledir. İlmi meseleye siyaset karıştırılmaz. Ben bir adamın düşmanı da olsam, iş ilmî bir meseleye geldiği zaman, ilme göre konuşmak zorundayım. Ben onu sevmiyorum, o zaman her yaptığını caiz görmüyorum. İlimde böyle bir şey olamaz.

Ayrıca benim o soruya, hapisten çok önce verdiğim cevaplar var. Açsınlar baksınlar. Aynı konuşmayı görecekler. Bu fetva kitaplarda bulunan bir fetvadır. Diyanette o fetvaya göre, fetva vermiştir. Benim söylediğim de ondan ibarettir. Bunun hapse girmekle, yumuşamakla, bilmem neyle alakası yoktur. Ben hapisten çıkınca da yaptığım konuşmalar meydandadır. Halen de yaptığım konuşmalar meydandadır.

Dinlemek için tıklayınız;

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here