Alparslan Kuytul Hocaefendi Zanka Tv’de Soruları Yanıtladı-6

0

Alparslan Kuytul Hocaefendi Zanka TV’nin konuğu oldu. Zanka TV’de katıldığı programda sorulan soruları cevaplayan Alparslan Kuytul Hocaefendi, ilmi-siyasi bir çok konuya açıklık getirdi. Çok sayıda izleyici tarafından takip edilen programda Alparslan Kuytul Hocaefendi’ye yöneltilen sorular ve verdiği cevaplar şu şekilde;

SORU 6: Sizden ‘ümmet’ kavramıyla ilgili bilgi almak istiyorum. İslami Ümmet, Ümmetin uyanması gibi kavramlar… Bu konuyla ilgili nasıl bir özlem var?

Alparslan Kuytul: Ümmet kavramı, Kur’an-i bir kavramdır. Allah Azze ve Celle Ali İmran 110. Ayette: “Kuntum hayra ummetin uhricet linnês” “Siz insanların hayrı için çıkarılmış en hayırlı ümmet oldunuz” buyuruyor. ‘Ümmet’ kelimesiyle ‘imam’ kelimesi aynı kökten gelir. Türkçe de imam; lider demektir. Arapçada ümmet de yine ‘imam olan, lider olan bir topluluk’ demektir. Eğer bu bir topluluk ise; Kur’an’daki karşılığı ümmettir. Lider olarak görevlendirilmiş bir toplum ise; onun Kur’an’daki karşılığı ümmettir. Yani Kur’an bir topluma ümmet diyorsa; ‘onlara bir görev vermiş’ demektir.

Hangi görev ile görevlendiriyor? Yeryüzünde Allah’ın istediği gibi adaleti tesis etmek, haramlara engel olmak, (zulme engel olmak, zulüm haramdır) her türlü zulümlere engel olmakla görevlendiriyor. Allah’ın istediği gibi bir toplum, bir dünya, bir adalet, hak, hukuk meydana getirmektir.

Ayetin devamında ümmetin sıfatını, özelliğini anlatırken, ümmetin görevini de söylemiş oldum. Hangi sebeple, hangi marifetiniz sayesinde ümmet oldunuz? “…te’murûna bil ma’ruf ve tenhevne anil münker” “İyiliği emretmek, doğruları söylemek ve insanları kötülüklerden sakındırırsınız.” Bakın ‘yalnız doğruları söylersiniz’ demiyor, yanlışa yanlış dersiniz, yanlışlara da engel olursunuz’ diyor.

Sunucu: Yayının başında dediğiniz gibi…

Alparslan Kuytul: Evet. Furkan ismi gibi. Bu ümmetin görevidir. Ümmet; yeryüzünde olan bütün kötülüklerden sorumlu, Allah tarafından görevlendirilmiş toplumdur.  Bir peygamberin ve o peygambere iman edenlerin görevi budur. Yeryüzündeki bütün zulümleri ortadan kaldırmaktır.

İslam’da cihadın da bir sebebi budur. Diktatör sistemleri, insanları kendilerine kul-köle yapan sistemleri yıkıp, insanları özgür bırakmak, ondan sonra isterse iman eder isterse iman etmez kendi bilir. Dinde zorlama yoktur. İslam’da cihadın temel mantığı budur. Müslüman yapmak için değil… Eğer adam kafir ise; korkusundan Müslüman gibi görünür, münafık olmuş olur. İslam’a göre münafık, kafirden daha kötüdür. O zaman eski hali daha iyidir.

Sunucu: Bu yorumunuza baktığımda sadece Türkiye’deki Müslümanların değil, tüm dünyadaki Müslümanların din anlayışının, dediğinize çok uymadığını görüyorum. Müslümanlar daha sistemsel gidiyor. Müslümanların şu an da Kur’an’ın ana hedefinden, amacından şaştığını mı düşünüyorsunuz? İnsanlar başka bir yolda mı ya da ne olduğunu bilmiyorlar mı?

Alparslan Kuytul: Ortadoğu’da ki mevcut devletler, İslam âlemi dediğimiz devletlerin hepsinde diktatörlük var. Bize İslam’ı bunlar mı öğretecekler? Bunlar kendi halkına gerçek İslam’ı öğretse; evvela o halk onları devirir. Öğretirler mi? Halk İslam’ı bilmiyor. Çünkü öğretilmedi.

Ben bugüne kadar şu sözü o kadar çok duydum ki; “Hocam, ilk defa Le İlehe İllallah’ın manasını sizden öğrendim, ilk defa sizden duydum.” Hapishanede bana binlerce mektup geldi, bu mektupların yüzlercesinde de bu yazıyordu. İlk defa tevhidin manasını, Le İlehe İllallah’ın gerçek manası nedir? sizden öğrendim. ‘Allah’tan başka ilah yok’ demek, ne demek?  Bırakın tafsilatını dinin ana temeli budur. Bunu halk bilmiyor. Öğretilmedi. Sadece bu halk değil, Suriye halkı, Mısır halkı da bilmiyor.

Sunucu: Bu dünya da…

Alparslan Kuytul: Hepsinde bu kadar çok diktatörlük tesadüfen mi kuruldu? İslam âleminin her tarafı diktatörlük. Birinci Dünya Savaşı’nın galip devletleri, İslam âleminin her bir parçasına diktatörlük kurdular. Ya bir mezhebi ya bir aşireti ya da bir kadroyu hâkim kıldılar. Bu ülkeler 70, 80,90 yıldır onların o ailenin, o aşiretin, o kadroların ellerinde. Bu tesadüf müdür?

Sunucu: Bir şey soracağım. Peygamberlerde, zamanında bu tarz sisteme karşı mı mücadele ettiler?

Alparslan Kuytul: Tabi.

Sunucu: Mesela firavun vardı.

Alparslan Kuytul: Tabi. Tabi. Allah Azze ve Celle Firavun kıssasında, Kasas suresi 4. ayette geçiyor. “Firavun kendi saltanatını korumak için; oğlan çocuklarını öldürtüyor, kız çocukların yaşamasına izin veriyordu.” Firavun kıpti milletindendir. Öldürdükleri de İsrail oğullarındandır. Şimdiki Yahudiler yani Hz. Musa’nın milleti, Kur’an-ı Kerim’de İsrail oğulları deniyor.

İsrail kelimesi; Yakup (a.s)’ın künyesidir. Yakup oğulları demektir. Musa (a.s) da onun soyundan geliyor.

Firavun, o İsrail oğullarını kendine esir almış, onları kullanıyordu. Kıptiler hâkim ırki İsrail oğulları esir ırk. İsrail oğulları ırkı artarsa, erkek çocukları artarsa Firavun’u devirirler korkusu var. Böyle bir rüya gördüğü de söyleniyor olabilir. Bir başka rivayette; İsrail oğullarının kendi aralarında eski peygamberlerden duymuşlar ve konuşuyorlar ‘İçimizden bir peygamber çıkacak ve biz bu zulümden kurtulacağız’ diye. Bu nu da Firavun duyuyor ve o zaman ‘erkek çocuklarını öldürün’ diyor. Bir yıl öldürüyorlar, bir yıl öldürmüyorlardı.

Sunucu: Peygamber çıkma ihtimali ortadan kaldırmak için yapıyorlardı.

Alparslan Kuytul: Evet. Ayette: “Firavun böyle yapıyordu ve kendi milletini parçalara ayırıyordu. (Onları hizip, hizip, parti, parti parçalara ayırıyordu.) Biz de istedik ki; ezilmişlere lütfedelim, güç verelim, iktidar verelim istedik ve Musa’yı yarattık” buyuruyor. Yani peygamberin vazifesi; Firavunî sisteme karşı mücadele etmek. Musa (as) bunu yapan diktatörlere karşı mücadele için yaratılmış. Bütün peygamberler ve Hz. Musa bunun için yaratıldı.

Sunucu: Hz. Muhammed’in zamanında da öyle. Kur’an’da geçen bahçe sahipleri kıssası, kodamanlara karşı bir toplumda isyan mı var? Siz daha iyi bilirsiniz.

Alparslan Kuytul: Bahçe sahipleri kısassı, Peygamber Efendimizden önceki dönemleri anlatır. Peygamber Efendimiz dönemindeki olan bir olay değil, o zamanda da Velid bin Muğireler, Ebu Cehiller, Ebu Lehebler, toplumun önde gelen zenginleri, kodamanları var. Evvela peygambere karşı gelenler bunlardır. Bütün peygamberlere karşı gelenler; kodamanlar, devlet varsa devletin başındakiler ya da güç sahipleridir. Kimler taraftar oluyor? Kimler iman ediyor? Hiçbir menfaati olmayan kitle, iman eden fakirler, köleler, kadınlar, gençler, böyle hesaplar yapmayanlar, doğruyu arayanlar iman ediyor.

Sunucu: Çok güzel bir konuya geldik. Yayınımıza da çok büyük bir ilgi var. Sosyal medyada Twitter’da en çok konuşulanlar listesine girdi, teşekkür ediyorum. YouTube’da canlı sohbet sorularınızı görüyorum. Değerli konuğuma, sorularınızı vaktimiz oldukça, İnşallah soracağım. Şimdi gündemi, İslami terimleri konuşuyoruz.

Dinlemek için tıklayınız;

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here