Askıda Ekmek Kampanyası Hakkında: AKP-MHP İttifakı Yavaş Yavaş Çatırdıyor!

0
Askıda Ekmek Kampanyası Hakkında:AKP-MHP İttifakı Yavaş Yavaş Çatırdıyor!
Askıda Ekmek Kampanyası Hakkında:AKP-MHP İttifakı Yavaş Yavaş Çatırdıyor!

MHP’li bir İlçe Başkanı’nın Twitter hesabında “Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin talimatları doğrultusunda ‘Askıda Ekmek’ kampanyasını ilçemizde başlatmış bulunmaktayız” diyerek askıda ekmek standı fotoğrafını paylaşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gerçekten Bunun Siyasi Bir Mesajı Yok Mu?

Evet, fotoğrafı ben de gördüm. Bahçeli bununla ilgili açıklama yaptı: “Bu, hükümeti eleştirmek için yapılmış bir şey değil” dedi. “‘Memleket çok kötü durumda, millet ekmeğe muhtaç, ekmek bulamıyor işte bu nedenle biz de böyle ekmek dağıtıyoruz…’ gibi düşünceleri kast etmedik. Hükümeti eleştirmek için bunu yapmadık. Sadece böylesi bir yardımlaşma bizim tarihimizde vardır, onu canlandırmak istedik. O ruhu canlandırmak istedik” manasında cümleler söyledi. Hatta “MHP hükümeti zor duruma düşürüyor, bu ekmek meselesiyle ve askıda ekmek fotoğraflarıyla ‘millet ekmeğe muhtaç, ekmek bulamıyorlar’ demek istiyor” diyenlere de çok sert cevaplar verdi. “Bunlar ekmeksizler” dedi, buna benzer cümleler sarf etti. Evet, tarihimizde elbette ki yardımlaşma vardır, İslam’da yardımlaşma vardır, doğrudur. Böyle bir şey yapılmaz mı? Evet, yapılır bunda da bir sıkıntı yok. Ama gerçekten de bunun siyasi bir mesajı yok mudur?  

Devlet Bahçeli gibi tecrübeli bir siyasetçinin bunun ne manaya geleceğini bilmemesini ben tahmin edemiyorum, düşünemiyorum. O yaşta bu kadar tecrübeli bir siyasetçi “ben bunu yaptırırsam, ekmek astırırsam, bunun fotoğrafını çeker internette yayarsam hükümeti protesto etmek gibi olur” diye düşünmedi mi? Bu bir başlangıç, bunu her tarafta yapmayı düşünüyorlardı da bu kadar tepkiden sonra yaparlar mı yapmazlar mı bilmiyorum. Sadece Ankara/Çankaya’da başladı, bu böyle yayılacaktı aslında. Artık yayarlar mı? Belli olmaz. Bunun ne manaya geldiğini herkes anlar. Her ne kadar “Ben onu kastetmedim, sırf yardımlaşma anlayışını canlandırmak istedim” dese de halkın bunu böyle anlamadığı meydandadır. Bir siyasetçinin bunu düşünmemesi de düşünülemez.

AKP-MHP İttifakı Yavaş Yavaş Çatırdıyor!

Zaten alttan alta AKP ile MHP’nin arasında birtakım sorunlar olduğu bilinmektedir. AKP’li yetkililerin de bu ekmek meselesinden çok rahatsız olduğu televizyonlarda da konuşulmaktadır. Demek ki; onlar da bunu hükümete bir protesto, halkı hükümetin aleyhinde kışkırtmak ya da böyle bir propaganda yapmak gibi anlamışlardır. AKP’lilerin de böyle anlaması gösteriyor ki, aralarında bir şeyler var ve onlar bunu sadece bir dayanışma örneği olarak anlamıyorlar. Bunun bir mesaj olduğunu anlıyorlar. Ekmek biraz pahalanmış da ondan dolayı böyle bir şey yapılmış. Zaten ekmek her zaman pahalanıyor. Sayenizde ekmek zaten çok pahalandı. Niye daha evvel böyle bir şey yapılmadı? Bahçeli, “Efendim 2012 yılında da böyle bir şey yapmıştık” diyor. Evet, 2012 yılında yapmış olabilirsiniz. Ama Samsun’un adını kimsenin bilmediği küçük bir ilçesinde yapmıştınız. Ve o zaman hükümet ile karşı karşıyaydınız. O yıllar Erdoğan’a demedik laf bırakmadığınız, münafık bile dediğiniz yıllardı. O yıllarda tabi ki böyle bir şey yapabilirsiniz. Zaten karşı karşıyaydınız. Ama şimdi Samsun’un bilmem ne ilçesinde değil; Ankara’nın göbeğinde, en lüks semtinde, Çankaya’ da bunu yapıyorsunuz. Bu ne demek? Çankaya’da bile fakirler varsa, o asılan ekmekleri alıp evine götürecek insanlar varsa, artık Türkiye’nin geri kalanını siz hesap edin.Mesaj budur.

Neden Çankaya? Çankaya, Türkiye’nin en zengin ilçelerinden biridir. Bu Samsun’da kimsenin adını bilmediği bir ilçede yapmaya benzemez. O zaman zaten karşı karşıyaydınız, hükümetin aleyhinde olsun diye ‘Millet ekmeğe muhtaç’ mesajı vermek için onu (askıda ekmek kampanyası) yapmıştınız. O zaman gayet normaldi, muhaliftiniz yapabilirsiniz. Şimdi berabersiniz, bunu yapmanız hükümet cenahından da olumlu karşılanmamıştır ve halk da gerekeni anlamıştır.

Bence bunun manası gayet açıktır. Ama tarihimizde ve İslam’a göre böyle şeyler yok mudur, yardım dağıtılamaz mı? Tabi dağıtılır. Ama bunu hoca sıfatıyla, bir cemaat sıfatıyla, bir vakıf/dernek sıfatıyla biz yapsak başka bir şey, bir zengin adam yapsa başka bir şey, bunu bir partinin yapması başka bir şeydir. Sessiz sedasız yardım dağıtabilirsiniz. Alenî ortada, Çankaya’nın göbeğinde ekmekler asılıyor, ortasına da Devlet Bahçeli’nin fotoğrafı koyuluyor. Yani ekmekleri o dağıtıyor. Bunun verdiği mesaj bellidir ve artık MHP-AKP ittifakının son zamanları yaklaşıyor. İttifak çatırdıyor. Şimdilik çok belli etmiyorlar, sistemin oturması için MHP AKP’yi idare ediyor, sabrediyor. AKP’de MHP’ye sabrediyor. Ama sistemin de bir türlü oturacağı yok, oturmadı da. Demek ki bünyeye uygun değil, bu sistem oturmuyor. Eninde sonunda AKP’den de sistemden de vazgeçecekler herhalde. Bence bu da bunun ilk adımı gibi. Aralarının yavaş yavaş açıldığının göstergesi olduğunu zannediyorum.

İzlemek için;

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu cevaplaraalparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here