Alparslan Kuytul Hocaefendinin Anlatımıyla Allah’ın Celal Sıfatı

0

Alparslan Kuytul Hocaefendi, cuma günü cezaevinden yapmış olduğu telefon görüşmesinde, İmam Rabbani’nin bir sözünden yola çıkarak Allah’ın Cemal ve Kerim isimleriyle bugüne kadar birçok nimetler verdiğini, şimdilerde ise Celal ismiyle terbiye ederek daha pahalı nimetler vermek istediğini belirtti.

Allah’ın eğitiminin sadece Cemal sıfatıyla olmadığını, aynı zamanda zorluklar yaşatarak celal sıfatıyla da eğitmek istediğine değindi. Zülceleli vel ikram isminin mahiyetini açıklayarak Celal isminden sonra ikramların geleceğini açıkladı.

İşte Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin anlatımıyla Allah’ın Celal sıfatı;

İmam Rabbaninin bir sözünde: “Yetiştiğim derecelerin üstünde daha çok makamlar vardır, onlara yükselmek Celal sıfatıyla (sert terbiye) edilmekle olabilir. Şimdiye kadar Cemal sıfatıyla okşanarak terbiye edilmiştim artık bundan böyle de Celal sıfatıyla terbiye ediliyorum” diyor.

Dolayısıyla Allah’ın eğitimi sadece Cemal sıfatıyla olmuyor sadece okşayarak değil bazen de sert yollarla zorlayarak oluyor. Bu da büyük nimetler verileceği zaman oluyor. Allah’ın isimlerinden biri Zülceleli vel ikram, yani Allah Azze ve Celle önce Celal sıfatıyla zorlar ve kulunu ağır imtihanlara tabi tutar, sonra arkasından da ikram eder. Yani önce Celal sonra ikram. Celal olmadan ikram, çocuklara olur. Çoğunlukla büyüklere olmaz. Yıllarca Cemal sıfatıyla terbiye etti. Nimetler verdi. İkram etti. Kendisine hizmet etme şerefiyle şereflendirdi. Vakıfla, konferansla, kermesle, fakirlere yardım etmekle, talebelere burs vermekle, insanlara İslam’ı öğretmekle, şubeler açmakla nimetlendirdi.

Şimdi ise Celal ismiyle daha zor ve zorlayıcı yöntemlerle hem terbiye ederek çok şeyler kazandırıyor hem de daha büyük, daha pahalı nimetleri veriyor. Daha da verecek inşallah. Küçük çocuğa bir nimet verilirken onu zora sokmadan imtihan etmeden kolay bir surette verilir. Büyüdüğünde ise bir nimete ulaşabilmesi için çok çalışması, çok imtihanları geçmesi, zorluklarla karşılaşması gerekir.

Allah küçüklere her zaman Cemal ve Kerim sıfatıyla verirken büyüklere ise bazen Cemal sıfatıyla bazen Celal sıfatıyla verir. Önemli ve büyük nimetler Celal sıfatıyla veriliyor. Çünkü dünya, imtihan dünyasıdır. İmtihana razı olmak icap eder. Her zaman Cemal sıfatıyla versin diye beklemek doğru olmaz. O büyümeyi istememek demektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here