Bir Kız Kaç Yaşına Geldikten Sonra Kapanmalıdır?

3

Cuma tefsir dersi sonrası sorulan soruları cevaplayan Alparslan Kuytul Hocaefendi bu hafta da çeşitli konulara açıklık getirdi. Bir takipçiden gelen ‘Bir kız çocuğu kaç yaşına geldikten sonra kapanmalıdır? Ebeveynler olarak namaz alışkanlığını çocuklarımıza nasıl kazandırabiliriz?’ sorusuna cevap veren Hocaefendi kız çocuklarının ne zaman mes’ul olduklarını anlattı. Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin o soruya verdiği cevabın tamamı şu şekilde;

Kız çocuklarının kapanmasının yaşı ile ilgili çok net bir hadis yok, ayette de açıkça geçmiyor. Genel hüküm olarak şunu söyleyebiliriz; mezhep kitaplarımızda, kız çocuğu 9 yaşına geldiği zaman müştehat (Ergenlik çağına yaklaşmış kız çocuğu) sayılmaktadır. En geç 9 yaşına geldiğinde müştehat sayılır yani artık erkeklerin dikkatini çekecek bir kıvama gelmiş kabul edilir. Bu kız çocuğu boylu posluysa 7 veya 8 yaşında da olabilir ama zayıf, çelimsiz, kısa boylu ise en geç 9 yaşında müştehat sayıyoruz. Dolayısıyla o yaştan itibaren artık örtünmesi icap eder.

Kız hayız görmeye başlarsa beliğa olur yani buluğa ermiş olur. Buluğa ermediğinde (hayız görmediğinde) tam mükellefiyet başlamamaktadır. O yüzden hayız görene kadar başını örtmezse kesin olarak “Haram işlemiştir.” diyemeyiz.

Ama hayız görmeye başlayınca ki kız çocukları ekseriyetle 13-14 yaşında hayız oluyor. O zaman günahkâr olmuş olur. Örtünmenin en son yaşı, son noktası hayız görünceye, beliğa oluncaya kadardır. Dört mezhebe göre; “Beliğa olduğunda örtünmesi farz olur.” Bu konuda mezheplerin ittifakı yoktur. Mesela Malikilerde çocuk küçük bile olsa bir erkeğin kız çocuğuna dokunması, caiz değildir. Bu hususta dikkatli olun. Diyelim ki bir parkta güzel bir çocuk, hoşunuza gitti ve şöyle bir sevmek istediniz, belki 2 yaşında olsa neyse de böyle 4-5 yaşında, bir kız çocuğu olduğunda böyle bir baba veya abi gibi sevmek isteseniz bile annesi, babası yanlış anlayabilir. Çünkü çok sapık insanlar var, sizi de onlardan zannedebilirler. Böyle bir şey yapmayın. Normalde de Malikilerde böyle bir şey caiz değildir. Kız çocuğu özellikle 6 yaşına geldiği zaman bazı mezhepler artık kadın muamelesi yapıyor.

Özetle şunu diyebiliriz; 9 yaşından itibaren kız çocuğu örtünmeye başlamalıdır. Hayız görene kadar o ara dönemde yani 9 ila 13-14 yaşları arasında örtünmediğinde günaha girer mi? Farklı görüşler var ama hayız gördüğünde yani beliğa olduğunda örtünmezse haram işlediği ittifakla sabittir. En geç 13-14 yaştır ama çocuklar ortaokula başladığında yani 9 yaşından sonra örtünmelidir.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here