Yurt Dışında Yaşıyorum, Buralardaki Etleri Yemek Caiz Mi?

0

Cuma tefsir dersinin ardından soru cevap kısmında “Yurt dışında yaşıyorum, buralarda ki etleri yemek caiz mi?’ şeklinde sorulan bir soruya cevap veren Alparslan Kuytul Hocaefendi şunlara değindi;

Ben yurt dışına gittiğim de orada bunu çok anlattım. Oradan geldiklerinde burada da anlattım. Yemek yerken her seferinde “Bu eti nereden alıyorsunuz?” diye soruyordum. ‘İslami usullere göre kesiliyor, bilmem nereden geliyor’ diyorlardı ama hiç kimse tam olarak bilgi sahibi değildi. Herkes birbirinden duyduğu laflarla konuşuyordu. Danimarka’da da diyorlardı ki “Almanya’dan geliyor.” Almanya’ya gittik dediler ki “Belçika’dan geliyor.” Nereden geldiğini Allah bilir, böyle bir durum var. Ben oradakilere dedim ki “Bu etlerden uzak durun, gidin bir koyun alın, kendiniz kesin. Orada koyuncular var, çaktırmadan bir yerde kesin.” dedim. Orada kesmek de yasak. Yasak ama sanki kim görecek? Uygun bir yerde Allah’ın emri ile boğazını kesersin çünkü onlar buna izin vermiyor.Kafasına önce kurşun sıkıyorlar, bir çivi var. Alçaklar Allah’ın kesme yöntemini değiştiriyorlar. Kendi kafalarından bir yöntem geliştirmişler tabanca gibi ucundan çivi çıkıyor, beynine çiviyi sıkıyorlar, hayvan düşüyor ya da elektrik veriyorlar, şokluyorlar. Hayvan düşüyor ondan sonra kesiyorlar. Normal kesmeye müsaade etmiyorlar. Sanki hangisi daha acı veriyor biliyorlarmış gibi! Yaşadın da mı biliyorsun?

Allah’ın peygamberleri nasıl kesileceğini gösterdi, boğazından kesmeyi öğretti. Vahşi hayvanlar kurbanının direk boğazını sıkıyor. Peygamberden de bunu öğrendik. Siz bunu nerden çıkardınız? Kafasına kurşun ya da çivi sıktığında ya da elektrik verdiğinde daha az acı çektiğini nerden biliyorsun? Koyun musun, yaşadın mı? Böyle yapıyorlar ama isterseniz orada bir koyuncuya gidip koyun alıp kesebilirsiniz, et halinde evinize getirebilirsiniz; buzdolabına koyarsınız artık ne zaman biterse gider bir daha kesersiniz. Ne gerek var böyle bilmediğiniz etleri yiyorsunuz? Hani koyun kesmeyi bilmeyen varsa bir bilenle beraber gider -çok zor bir şey değil- birlikte kesersiniz. Koyun satanlar zaten kesmeyi bilirler; onlara söyleseniz bu sorunu çözersiniz.

Esasında ben şunu gördüm, Avrupa’daki Müslümanlar bu konuyu gündemlerinden düşürmüşler. Bu konuda bir sıkıntı çekmiyorlar, alışmışlar artık. Orada yaşaya yaşaya dikkatsiz olmuşlar. Aslında çözüm mümkün. Orada bir lokantada yemek yemiştik. Ben önceden lokantacıya “Kendi mi kesiyor, nerden alıyor?” sorun demiştim. Erzurumlu bir lokantacıydı. “Hocam! Vallahi kendi elimle kestim.” dedi. Demek ki kesebiliyor, demek ki böyleleri de var.

Bu yüzden benim oradaki Müslümanlara tavsiyem: Hayvan kesmeyi öğrenmeleridir. Bilmiyorsanız bir bilenle beraber gidin, koyun satan kişiden koyununuzu alın, gözünüzle görün; kesin buzdolabına koyun. Etiniz bittiği zaman bir daha kesersiniz. Hazır almayın çünkü ne olduğunu gerçekten kimsenin bildiği yok.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here