Camilerin Kapalı Kalmasına Sessiz Kalan İmamlar Hakkında

0
cuma-namaz-imam-alparslan-kuytul
cuma-namaz-imam-alparslan-kuytul

Cuma tefsir dersinin ardından soruları cevaplayan Alparslan Kuytul Hocaefendi “Cami imamlarının hükümetin yaptığı haksızlık ve zulümlerine sessiz kalmaları sebebiyle 1 yıldır Cuma namazlarına gitmiyorum. Bu durumda günaha girmiş olur muyum?” şeklinde sorulan bir soruya haksızlıklara sessiz kalmak sadece imamların görevi değildir şeklinde yanıt verdi. “Cuma namazının farz olması için; ‘hutbe de haksızlıkların, zulümlerin söylenmesi bunlara temas edilmesi’ diye bir şart yoktur. Yani Cuma namazı Allah’ın emridir” diyen Hocaefendi :’O, Onun Günahıdır. Sen Namazını Kıl!’ diyerek cevap verdi. Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin o soruya verdiği cevabın tamamı şu şekilde;

Cami imamlarının hükümetin yaptığı haksızlık ve zulümlerine sessiz kalmaları sebebiyle 1 yıldır Cuma namazlarına gitmiyorum. Bu durumda günaha girmiş olur muyum?

O, Onun Günahıdır. Sen Namazını Kıl!

Evet günaha girmiş olursun çünkü cuma namazı farzdır.

İmamlara herkes yüklenip duruyor, şimdi burda bir imam olsa ve konuşturacak olsak o da der ki ‘Hocam herkes bize laf söylüyor ama biz de devlet memuruyuz. Ben biraz konuşacak olsam, devlet beni işten kovsa, arkamdaki cemaat bile benim aleyhimde konuşmaya başlar, kimse beni desteklemez, ben ne yapayım? İmamı da konuştursak İmam da böyle konuşur.

Herkes görevini yapıyormuş, doğruları haykırıyormuş gibi imamdan bunu beklemek vicdansızlıktır. Sen de Müslümansın, senin ne farkın var? Sen kendini çevrende, işyerinde, arkadaşlarına ve akrabalarına bak. Resmi bir sıfatın yok, işten kovulma gibi bir korkun da yok. Buna rağmen sen hakkı, hakikati haykırıyor musun? Çevren de yok. O zaman nasıl imamdan bekliyorsun? Böyle bir şey, bir tek imamın görevi mi?  İmam dediğin nedir? İmam dediğin; kendisine bir cami teslim edilmiş, caminin anahtarını vermişler, burayı açarsın, kapatırsın, namazı kıldırır evine gidersin dedikleri kimsedir. İmam Hatip mezunu ne ilimle ne de davayla alakası var. İşsiz kalmış, bir iş bulmuş orada bir ekmek yiyor. İmam dediğin bu değil mi, bütün hakikatleri haykırmasını ondan mı bekliyorsun? O imam hakikatleri söylese ve işten kovulsa; o cemaati  acaba onu savunacak mı? İmamımız istiyoruz, diyecekler mi acaba? Vallahi cami cemaati de imama bir sürü laf söyler. İmam bunu biliyor. ‘Bu millet adam olmaz’ diyor. O da kendini öyle kandırıyor. O da sorumluluktan kaçmak için böyle düşünüyor ve sorumluluğunu yapmıyor. Bundan dolayı cuma namazına gitmemek doğru olmaz.

Cuma namazının farz olması için; ‘hutbe de haksızlıkların, zulümlerin söylenmesi bunlara temas edilmesi’ diye bir şart yoktur. Yani cuma namazı Allah’ın emridir. ‘Ey müminler! Namaza çağrıldığınız vakit, cuma günü namaza koşun’ hepsi budur. O ibadeti yapmak zorundasın. İmam hakkı konu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here