Hacamat Yaptırmak Sünnet Midir?

0
Hacamat Yaptırmak Sünnet Midir?
Hacamat Yaptırmak Sünnet Midir?

Alparslan Kuytul Hocaefendi, tefsir dersi sonrası “Hacamat Yaptırmak Sünnet Midir?” sorusu cevapladı.

Hacamatın Sünnetteki Yeri

Hacamat ile ilgili birçok hadis vardır. Vücudun belli noktalarında -enseden, sırttan, işi bilenler biliyor- kirli kanın birikmesidir. Kan orada birikiyor ve bir cihazla o kanı çekiyorlar. Oradan kapkara kan çıkıyor ve insan rahatlıyor. Sünnette hacamat var mı? Evet, var.

Miraç ile ilgili hadislerde de hacamat geçiyor. Peygamberimiz buyuruyor ki:“Miraçta hangi peygamberin yanına uğradıysam bana “ümmetine hacamatı emret, ümmetine hacamatı tavsiye et, hacamat yapsınlar” dedi.” Rusya taraflarında, Türkî cumhuriyetlerde hacamat çok yapılıyor. Oralardan bu uygulama devam etmiş. Bizim buralarda ise unutulmuş. Şimdi yeniden başlıyor. Bilhassa oralardan gelen Türkmenler, Azeriler, Türkmenistanlılar ve Kırgızistanlılar sayesinde buralara biraz yayıldı.Tabii bilen de bilmeyende yapıyor. Devlet şimdi ona bir şart getirdi. “Sağlık eğitimi almamış olanlar, sertifikası olmayanlar vs. bu kimseler hacamat yapamaz” diyor. Devlet bunu küçük bir ameliyat gibi görüyor. Herkese bu hakkı vermiyor. Elbette ben kimlere hak verileceğini bilemem, onu uzmanlar daha bilir. Şu anda bu şekilde gizli çalışanlar ceza alıyorlar. Hapis cezasına kadar gidiyor. Ekseriyeti yatmıyor ama ceza alıyorlar.

Hacamat Hocaların Kontrolünde, Okulda Öğrenilmelidir

Bu işi yapacak olanlar, bunun şartları ne ise o şartları yerine getirsin. Alabiliyorsa bunu sertifikasını alsınlar. Doktor olma şartı inşallah yoktur. Eğer doktor olma şartı varsa zaten işin kötü yanı, bu işi yapanların hemen hemen hiçbiri doktor değil. Doktor olup da bu işi yapan aslında çok istisnadır. Doktorlarında artık öğrenmesi ve yapması lazım. Tıp fakültesine hacamat derslerinin eklenmesi gerekir. Ders kitaplarında hacamat konusu olmalıdır. Talebeler hocaların kontrolünde bunu okuldayken öğrenmelidir yoksa bu iş cahillerin eline kalır. Bunu yapanlar çoktur. Tabi bunları para karşılığında yapıyorlar. Bazıları yakalandığı zaman ceza alıyorlar. Bilerek, bilinçli bir şekilde, bunun kitabını okuyarak ya da işte uzmanlardan dinleyerek, onlardan ders alarak yapanlar var. Bilmeden cahilce yapanlar da var. Dikkat etmek lazım.

Hacamatın Bir Zararı Yok Aksine Faydası Vardır

Faydalıdır, sünnette de yeri vardır. Baş ağrısı için bir rivayette deniliyor ki:“Kim başım ağrıyor deseydi Peygamberimiz ‘hacamat yap’ derdi.” Baş ağrısı için diyelim ki işte nereden yapılıyorsa biraz daha yukarıdan, başka ağrılar için sırtın ortasından her bölgenin noktaları var. Bu işi bilenler biliyorlar, bir defada da çok fazla fayda etmeyebiliyor. Birkaç defa yapılması gerekebilir. Vücutta birikmiş olan pis kanın dışarı atılmasını, vücudun rahatlamasını sağlıyor. Kan devranı kolaylaşıyor. Birçok faydası var. Sünnette de var, yaptırmak isteyenler yaptırabilir. İslam’a uygun, bir zararı yok aksine faydası vardır.

İzlemek için;

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin güncel, siyasi, fıkhi, ilmi sorular hakkında vermiş olduğu cevaplara alparslankuytul.com resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here